Сич будинковий

Відео: Будинковий сич Гнусь. Ніжності. 1

Серед усіх пернатих хижаків, розбійничає вдень або вночі, будинковий сич - Один з найбільш «могутніх і жахливих». Зрозуміло, у своїй ваговій категорії - від ста вісімдесяти до двохсот грамів. На відміну від більшості своїх родичів будинковий сич володіє міцним складанням і на рідкість сильними пазуристими лапами. Чудові фізичні дані в поєднанні з відчайдушною зухвалістю дозволяють сичам успішно полювати навіть на таку велику дичину, як велика песчанка, маса якої сягає трьохсот грамів. Злетіти з такою здобиччю мисливець не в змозі, і йому доводиться волоком тягти її в гніздо. Сичі нерідко вирушають на полювання парою і в такому складі, діючи енергійно і злагоджено, справляються навіть з сірими щурами, відомими своєю неймовірною злістю. Будинкові сичі - єдині з наших хижих птахів - здатні полювати під землею, переслідуючи піщанок в їх глибоких і довгих норах. Від підземної полювання оперення на голові, спині і плечах у птахів стирається настільки, що пір`я повністю позбавляються опахал і перетворюються в стирчать на всі боки голки. Але мисливські подвиги трапляються не часто, і в повсякденному житті сичам цілком вистачає дрібних тварин, бігають і повзають по поверхні землі. Раціон змінюється дуже сильно в залежності від наявності масової видобутку і індивідуальних схильностей мисливця. Одні сичі спеціалізуються на великих жуках-гнойовик, які на півдні незліченними зграями злітаються до місць випасу і ночівель домашньої худоби. Інші - ловлять дрібних полуденних піщанок і тушканчиків, треті - мишей і полівок, а деякі вистежують величезних і волохатих пустельних павуків-фаланг. Час полювання будинкових сичів приурочено в основному до вечірніх і ранкових сутінків, але нерідко вони промишляють і в денні години, а ось пізно вночі ці птиці воліють відпочивати. Найбільше будинкових сичів живе в пустелях і пустельних безлісих ущелинах в зоні передгір`їв південних районів. Їх короткі тужливі крики чуються ще завидна і не замовкають всю ніч. На півдні ці хижаки часто поселяються поруч з людиною, а в більш північних районах вони стають мешканцями населених пунктів. Відомі випадки, коли будинкові сичі виводили пташенят навіть в Москві на території МДУ на Воробйових горах. У тих місцевостях, де для будинкових сичів немає хороших притулків, їм доводиться розташовуватися на день абсолютно відкрито. З цієї причини вони часто гинуть при нападі денних хижих птахів.

Фото 1 Сич будинковий
домовик сич

Відео: Трохи кусачей овечих. Будинковий сич Юйня

Фото 2 Сич будинковий
Будинковий сич (у гнізда на горищі)

Відео: Будинковий сич Гнусь грає в "Маріо". : D

Фото 3 Сич будинковий
Будинковий сич з видобутком
Фото 4 Сич будинковий
Доіовие сичі (молоді)

Відео: Будинковий сич Гнусь. ніжності

  • Притулком для гнізд будинкових сичів служать глибокі розколини в скелях, порожнечі в накопиченнях каменів, нори сизоворонок в лесових обривах і нори піщанок на горизонтальній поверхні, руїни різноманітних споруд, дупла дерев. У норах гнізда сичів знаходили на відстані до трьох метрів від входу.
  • У кладці будинкового сича буває 5-6 чисто-білих яєць. Самка починає їх регулярно насиджувати лише після закінчення кладки, тому всі пташенята вилуплюються майже одночасно і їх розвиток відбувається відносно синхронно.
  • Насиджування кладки у будинкових сичів триває 28 днів, і ще близько місяця пташенята проводять у гнізді. Як правило, пташенята не в змозі спожити всю їжу, принесену батьками, тому значна частина видобутку складається «про запас».
  • Будинкові сичі всюди ведуть осілий спосіб життя на постійних охоронюваних ділянках. Шлюбні союзи укладаються на все життя. Час весіль в основному припадає на листопад-грудень.
Схоже