Гребенчатая качка

Відео: Comb Ducks aka Knob-billed Duck

Ця качка відрізняється своєю важкий. Її друга назва - шішконосних гусак. Чому її так називають? Що характерно способу життя гребенчатой качки? Як вона розмножується і харчується? Дізнаємося докладно.

Гребенчатая качка належить до надкласса чотириногих, загону гусеобразних, підродини справжніх качок. Sarkidiornis melanotos - латинська назва цього представника качиних. Його вона отримала завдяки пристойному за розміром гребеню селезня на голові. Це своєрідний шішкообразние наріст. Особливо помітний і хороший він в період шлюбного сезону. Самець від самки також відрізняється жовтою плямою на голові. Водоплавна птиця живе в лісах Південної Америки і Азії, Африки, залитих дощами тропіках. На африканському континенті цей вид пернатих селиться на відкритих водоймах. Виняток становить лише озеро Туркан.

Птах через свою маси тіла більше схожа на гусака, ніж на качку. Ще б! Адже важить вона від 12 до 26 кілограмів при загальній довжині тіла до 75 сантиметрів. Самі завжди пофарбовані блідіше. А качури крупніше, і вигляд у них більш вражаючий. Привабливість самцеві надає саме гребінь на голові. Він і шия у чоловічих і жіночих особин білувато-кремові. На них є багато невеликих чорних плям.

Відео: African Comb Duck 12/02/07

Крила гребенчатой качки, її спинка шиферно-сірого кольору. Пір`я відливають фіолетовим, смарагдовим або металевим блиском. І це більше характерно самцям. На черевці цього виду пернатих і на грудях колір оперення білий. Іноді помітна невелика рижінкой.

Що стосується місць проживання цього виду пернатих, то найчастіше вони селяться поблизу прісноводних водойм тропіків. Харчуються борін качки зерном, водоростями, насінням трав. Можуть вони вживати і дрібну рибу, сарану, личинки. У більшості випадків цим птахам корми вистачає, тому вони ведуть осілий спосіб життя. Якщо ж настає період посух, то вони можуть змінити звичне місце проживання в пошуках їжі.

Початок шлюбного періоду у цього виду пернатих теж безпосередньо залежить від погоди. Зазвичай це сезон дощів і велика кількість опадів. Коли ж їх випадає недостатньо або настає період посухи, то від виведення потомства пернаті можуть відмовитися зовсім.

Варто зазначити, що цей вид качок - птиці полігамні. У одного селезня може бути кілька дамочок, за якими він доглядає. Але бажаючих мати красивого нареченого качок завжди більше. Біля одного самця часом в шлюбний сезон збирається ціла юрба качечок. Напевно, реально оцінюючи свої можливості, самець обирає з них кілька.

Відео: 11.25.07 4.06pm NK African Comb Duck

Після вибору і справно самки починають займатися спорудженням гнізд в просторих дуплах дерев. Також місцем гніздування можуть бути і розвилки гілок, покинуті житла інших, більших птахів, наприклад, лелек, яструбів і орланів.

Іноді при відсутності відповідного дупла гребенчатая качка може ховати кладки своїх яєць прямо на землі, в заростях високої трави. До речі, характерною особливістю розмноження цього виду пернатих є і те, що в одне гніздо можуть відкладати яйця все самки одного селезня. Однак після цього висиджування потомства займається лише одна матуся. У рідкісних випадках можуть зустрічатися кладки з п`ятдесяти яєць. З них виживають не всі майбутні пташенята.

Відео: Comb Duck

Селезень, до речі, зовсім не піклується про потомство в плані висиджування. Але він може охороняти гніздо від ворогів, хижих птахів. Що вилупилися малюки можуть покинути рідний дім вже через добу, прямуючи за матір`ю до найближчої водойми. А через 70 днів після появи на світло юні борін качки вже літають, як дорослі, самостійно, без батьків.

До настання шлюбного періоду борін качки зазвичай мешкають одностатевими зграйками. При цьому ввечері і вранці птиці перебувають на землі, шукають собі їжу. Вночі та вдень вони сидять на деревах, ховаючись так від небезпек. До речі, пернаті можуть досить забавно утримуватися на гілках в горизонтальному положенні.

Схоже