Чирянка велика

Чирянка велика відноситься до сімейства качині і входить в рід річкові качки. Гніздиться даний вид на території Європи і Азії в помірних широтах. Ареал гніздування простягається від Британії до Курил і Сахаліну. У зимовий період птиці переміщаються в південні райони Африки, Індію, Австралію, де утворюють великі зграї. Середовищем існування є відкриті тихі водойми з густою рослинністю на берегах. Даний вид вперше був науково описаний в 1758 році.

Чирянка велика - зовнішній вигляд

Зовнішній вигляд

Відео: Ніка качка Чирок трескунок

Довжина тіла досягає 35-40 см, маса варіюється в межах від 300 до 480 м Розмах крил становить 65-69 см. У самців в шлюбний період є над очима широкі білі смуги у вигляді півмісяця. Голова, шия і груди коричневі. Черево і подхвостье білого кольору з темними плямами. Верхня частина тулуба сіро-оливкова. У польоті на крилах чітко видно блідо-блакитні дзеркала з білою облямівкою. Дзьоб і кінцівки сірого кольору. У самки оперення протягом всього року не змінюється. Воно зверху темно-коричневе і світле з темними плямами знизу. Молоді птахи схожі на самок. Літає чирянка велика безшумно і швидко. У польоті має гарну маневреність.

Самець з самкою

Відео: Garganey - RSPB Saltholme - 02/08/2014

розмноження





До місць гніздування птахів прибувають, вже розбившись на пари. Відбувається це з середини березня до середини травня в залежності від ареалу гніздування. Гніздо влаштовується на землі недалеко від водойми в густих заростях трави. Воно затьмарюється сухою травою і пухом. У кладці налічується 8-12 яєць. Колір у них жовтувато-коричневий з оливковою відтінком. Інкубаційний період триває 3 тижні. Насиджує самка, а самець відлітає на линьку. На крило пташенята стають у віці 38-40 днів. Статева зрілість настає у віці 1-го року, але, як правило, молоді птахи починають розмножуватися на 2-му році життя, а перший рік проводять в місцях зимівлі.

Чирянка велика - вид ззаду

Поведінка і харчування



У зимовий період воліють тихі водойми з прісною або солонуватою водою, з густою рослинністю по берегах. Під час міграції вибирають для відпочинку заболочені затоки і морські узбережжя. Харчуються представники виду в основному тваринною їжею. Її основу складають молюски. Споживаються також різні комахи, їх личинки, черв`яки, пуголовки, мальки, ракоподібні. У період розмноження і восени доповнюють раціон харчування рослинною їжею. Це насіння, осока, рис, щавель.

Чирянка велика летить

чисельність

Даний вид має статус, схильний до мінімального ризику. У той же час чирянка велика поступово зникає зі звичних місць проживання. Його чисельність скорочується за рахунок осушення болотних угідь, будівництва гребель і дамб. У південних районах Африки будують зрошувальні канали, в результаті чого пересихають заболочені ділянки місцевості, на яких представники виду живуть в зимовий період.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже