Пестроносий турпан

Відео: Турпан. птахи Братеевограда

Пестроносий турпан - це водоплавна птиця. Відноситься вона до сімейства качині і входить в рід турпани. Утворює вид, що гніздиться в північних районах Канади і на Алясці. Зимують ці пернаті в помірних зонах від Алеутських островів до Нижньої Каліфорнії (Мексика) на узбережжі Тихого океану і вздовж атлантичного узбережжя США аж до Південної Кароліни. Невелике число цих птахів можна зустріти взимку в Західній Європі на Британських островах і на Великих озерах. Пернаті утворюють великі зграї в прибережних водах.

Пестроносий турпан - зовнішній вигляд самця

Зовнішній вигляд

Довжина тіла становить 44-55 см. Вага самців в середньому становить 1,1 кг, самки важать в середньому 900 г. Розмах крил досягає 90 см. У самців оперення чорне. На потилиці і на лобі є білі плями. Дзьоб опуклий і має червоно-біло-чорний колір. Біля очей спостерігається біла окантовка, кінцівки червоні. Оперення самки темно-коричневе. На голові спостерігаються бліді плями. Дзьоб темно-сірого кольору. Кінцівки світло-жовті. Молоді птахи схожі своїм зовнішнім виглядом на самок.

Самець і самка

розмноження





Пари у пестроносих турпанов утворюються в місцях зимівлі. У місцях гніздування пари облаштовуються на великій відстані один від одного. Гніздо робиться на землі поруч з морем, озером або річкою в тундрі або лісистій місцевості. У кладці налічується 5-9 яєць. Колір у яєць кремовий. Яйця важать від 55 до 75 м Насиджує яйця тільки самка. Інкубаційний період триває 28-30 днів. Після цього виводок разом з матір`ю залишає гніздо і переміщується до води. Там каченята харчуються на мілководді. На крило стають у віці 55 днів і починають самостійне життя.

Відео: Опудало розбірні "турпан горбоносий"

Самці і самки пливуть

Поведінка і харчування

Відео: PACIFIC OCEAN. ТИХИЙ ОКЕАН



Представники виду ніколи не створюють багато шуму. Самці зазвичай тихо свистять або видають різкі крики в разі небезпеки. Вокалізація самок спостерігається тільки в період токування. Пестроносий турпан воліє жити на мілководді. Це стосується і моря, і бухт, і гирла річок. Раціон харчування складається з молюсків, ракоподібних, черв`яків, голкошкірих. З`їдаються також комахи, їх личинки, водорості. Сезон розмноження починається в травні або червні. У зимовий період птахи утворюють великі зграї.

Пестроносий турпан злітає

Відео: Turpan hnedy Melanitta fusca Velvet Scoter Jarmila Kacirkova

чисельність

Загальна чисельність пестроносих турпанов оцінюється в 1 млн. 300 тис. Особин. Вона порівняно висока, а тому даний вид не відноситься до вразливих. Однак уже 40 років спостерігається тенденція зниження загальної кількості цих пернатих. Процес скорочення чисельності добре проявляється в Північній Америці. У той же час слід зазначити, що дослідження охоплюють лише 50% ареалу проживання популяції. Тому говорити, що пестроносий турпан з часом зникне, немає ніяких підстав.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже