Великий крохаль

Відноситься великий крохаль до сімейства качині і входить в рід крохалі. Мешкає птах в Північній Америці і Євразії. Гніздиться в північних районах, захоплюючи лесотундру. Взимку мігрує частково. Покидає ті райони, де замерзають річки і озера. На південь відлітають птахи, що гніздяться на території Росії і Скандинавії. А ось пернаті із Західної Європи і Японії залишаються в зимовий період в місцях гніздування. У Північній Америці представники виду з канадської території переміщаються на землі США.

Відео: Великий крохаль (лат. Mergus merganser)

Великий крохаль - самка і самець

Зовнішній вигляд

Відео: Mergus merganser Великий крохаль

Довжина тіла досягає 58-72 см. Розмах крил становить 78-97 см. Вага варіюється в межах від 0,9 до 2,1 кг. Самці трохи більше самок. На голові є гребінь довгого пір`я, але він лежить, тому голова виглядає гладкою. У самців в шлюбному вбранні тулуб біле з змінних оранжево-рожевим відтінком. Голова і верхня частина шиї чорного кольору із зеленуватим відливом. Крила з лицьового боку чорні, з внутрішньої сторони білі. Хвіст сірий. Дзьоб червоного кольору. Його кінець загнутий вниз.





У самок голова і шия коричневі. Оперення тулуба темно-сіре. На горлі є біле пір`я. Після сезону розмноження оперення самців стає схожим на оперення самок. Але верхня частина тулуба темніша. Молоді птахи схожі на самок, але мають сіро-коричневу спину. Кінцівки у цих птахів червоні. Даний вид великого крохаля підрозділяється на 3 підвиди, які розрізняються довжиною дзьоба і відтінками оперення.

Відео: Common merganser / Великий крохаль / Mergus merganser

Самка з пташенятами

Розмноження і тривалість життя

Пари ці птахи утворюють до прибуття до місць гніздування. Прилітають, коли на водоймах розкривається лід. Гніздо зазвичай влаштовується в дуплі дерева. Крім цього, гнізда робляться в ущелинах скель і спеціальних гніздових ящиках, зроблених людьми. Іноді гнізда влаштовуються на землі в густій траві. Від води гніздо зазвичай відстоїть на відстані 1 км. Гніздо вистилається пухом, який самка висмикує з грудей.

У кладці налічується від 6 до 17 яєць. Найчастіше їх буває 8-12. Вони білі з жовтуватим відтінком. Інкубаційний період триває місяць. Насиджує яйця одна самка. Самка періодично залишає яйця. Вона покриває їх пухом і відлітає на пошуки їжі. Що вилупилися каченята покриті пухом. В гнізді вони залишаються не більше 2-х діб. Потім вистрибують з нього і йдуть за матір`ю до води. Спочатку годуються на мілководді, а після 10 днів починають плавати. На крило стають у віці 60-70 днів. Статева зрілість настає у віці 2-х років. У дикій природі великий крохаль живе 13-14 років.

Великий крохаль зловив рибу

Поведінка і харчування



Представники виду зустрічаються на водоймах з солоною і прісною водою. Годуються парами або невеликими групами. Політ швидкий. Видають звуки, що нагадують квакання і м`який свист. По землі пересуваються незграбно. Основний раціон харчування складається з риби. Крім цього, в їжу вживаються ракоподібні, молюски, комахи, черви. Під час харчування занурюють голову в воду і виглядають видобуток. Побачивши рибу, пірнають і хапають дзьобом обрану жертву. Рух під водою здійснюється за допомогою кінцівок.

Два великих крохаля

природоохоронний статус

Дана популяція не перебуває під загрозою зникнення. Навпаки, за останні 150 років гніздовий ареал цих птахів розширився. Великий крохаль гніздиться в Скандинавії, Шотландії, Англії. Помітно збільшилася чисельність представників виду в Альпах. А ось в Ірландії скоротилася. У деяких місцях проживання птиці страждають від переслідувань з боку рибалок і браконьєрів.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже