Мисливський ділянку і конкурентні відносини у сов

Полювання в безпосередній близькості від гнізда - звичайне явище для більшості сов. Розміри мисливських ділянок, природно, неоднакові у різних видів і в різні за кількістю корму сезони і роки. Дрібні комахоїдні сови відшукують їжу часто в радіусі, що не перевищує ста метрів. Так поводяться багато представників роду совок. Кормової ділянку гороб`ячого Сичик, як правило, становить 0,7-1,5 квадратного кілометра. Більшим видам необхідні і більш великі мисливські угіддя.

У ряді випадків кормової ділянку може виявитися відірваним від гніздового, як це спостерігається, наприклад, у рибних сов. Гніздяться в дуплах, вони змушені поселятися в старому лісі, де є відповідні дуплисті дерева. На полювання ж ці птахи літають на водойми, іноді за півкілометра і далі. А. І. Іванов у книзі "Птахи Памиро-Алая" пише, що на Гиссарском хребті в урочищі Кондар у гнізда звичайного пугача їм були виявлені в погадках залишки пластінчатозубая щури (Nesokia indica). Тим часом найближче місце, де пугач міг добути цього звіра, розташовувалося на відстані двадцяти кілометрів!

У відносинах між собою різні види сов, як правило, не виявляються прямими конкурентами. Прикладом можуть служити нерідко живуть по сусідству звичайна сова і вухата сова. При цьому якщо сова полює найчастіше на галявинах всередині лісу, то вухата сова, гніздяться тут же, за видобутком літає на лісові галявини. Якщо перша полює із засідки, то для другої досить характерний і пошуковий політ. Нарешті, якщо у звичайній неяситі харчової спектр досить широкий і полівки Не є обов`язковою основи раціону, то вухата сова воліє харчуватися гризунами, переважно полівки. Природно, що ці сови, по-різному реагують на зміну чисельності звичайної полівки, не можуть розглядатися як харчові конкуренти. Приблизно так само йде справа і з більшістю інших сов.

Правда, ряд натуралістів, зокрема Клаус Кеніг, вважають, що явне скорочення чисельності мохноногого пугача в Центральній Європі пов`язано з різко конкурентними відносинами цього виду зі звичайною неяситей. Однак, зіставляючи сучасний ареал мохноногого пугача з картою лісів, можна зробити й інший висновок. Великий суцільний ареал, який цей сич займав в минулому, змінювався в міру зникнення в Європі лісів, ставав все більш мозаїчним.

Філін (Bubo bubo), Фото фотографія картинка птиці
пугачі (Bubo bubo)

Конкурентними відносинами між різними видами іноді пояснюють, наприклад, випадки нападу пугача на болотяну або ушастую сову, на будинкового сича і т. П. І дійсно, подібних фактів відомо чимало. Так, X. Шефер, розбираючи пелетки пугача, зібрані у гнізда поблизу Норботтена (Швеція), відзначив присутність в них залишків понад двадцять сов, переважно болотних. Подібні дані отримані Зігмунтом Бохеньський при вивченні харчування пугача на півдні Польщі: тут в його їжі нерідко зустрічалися вухата сова і будинковий сич.

Цікаві спостереження призводить також любитель-орнітолог Сверре Фьельстад. У нього вдома в Норвегії жили різні сови, і вихований їм мохноногий сич, ні разу не зустрічався до цього з іншими совами, вперше почувши крик пугача, сильно злякався. Він озирався, здригався і намагався стати непомітним, притискаючи пір`я і прикриваючи очі. Аналогічно реагують на крик пугача яструбина, а можливо, і багато інших сови.

Набагато складніше проаналізувати внутрішньовидові конкурентні відносини. Іноді вони начебто уловлюються, але частіше, мабуть, у зв`язку з невеликою чисельністю сов в природі не мають істотного значення. Канадські натуралісти, наприклад, відзначають, що в роки масових пересувань бородатої сови на південь Онтаріо і в райони Південно-Західного Квебека ці птахи, займаючи мисливські ділянки, виганяють звідти інших особин свого виду. Однак тут же можна навести й інші факти. У Південному Примор`ї в літні місяці ми неодноразово спостерігали двох-трьох самців бородатої сови, одночасно полюють на ділянці лиственничной марі площею близько квадратного кілометра. Їх гнізда знаходилися в лісових островах, безпосередньо оточували цю ділянку болота. До речі, тут же добували собі корм і болотні сови. Антагоністичних відносин між ними не помічалося.

Нам відомий також випадок, коли в 1958 році на Карельському перешийку в період масового розмноження мишоподібних гризунів на вельми обмеженій території, а саме близько чверті квадратного кілометра, оселилося принаймні три пари болотних сов. Всі вони постійно зустрічалися, але ставилися один до одного досить терпимо. Лише коли одна з чужих сов з`являлася в безпосередній близькості від гнізда іншої пари, самка, яка охороняла це гніздо, проганяла її. Але вигнана особина, відлетівши не далі ніж на сто метрів, спокійно продовжувала полювання.

Література: Пукинский Ю. Б. Життя сов. Серія: Життя наших птахів і звірів. Вип. 1. Л., Изд-во Ленингр. ун-ту, 1977. 240 с.

Схоже