Зимова полювання на глухаря

Відео: Весняне полювання на глухаря. Вологодчіна. Полювання На Полювання

Зимова полювання на глухаря

Відео: Полювання на глухаря в Якутії

Глухар - великий представник пернатих птахів, і належить до ряду курячих. Це такий великий півень. Вага самця глухаря може бути від 2,5 кілограм до шести кілограм ваги, а вага самої самки набагато менше і досягає 3 кілограми. Зимова полювання на глухаря змушує мисливців збирати дорожні рюкзаки і відправлятися в ліси. Полювання на глухаря вимагає вправності, витримки, терпіння, і тільки в цьому випадку мисливець може сподіватися на якийсь результат.

Глухар - це птах осіла, і тільки при вирубці лісів вона змінює своє місце проживання. Глухар населяє змішані і хвойні ліси, він практично відсутній в невеликих і молодих лісах. Віддає перевагу жити в великих лісових масивах з високими деревами, густим чагарником, ягідником і підліском.

Взимку глухарі знаходяться у високих соснових лісах, найчастіше півні живуть окремо від самок. Коли сніг неглибокий, вони можуть ночувати на деревах, годуються хвоєю сосни, але також можуть годуватися і на землі. При сильних морозах, коли випадає глибокий сніг, глухарі ночують в снігу. Вони прямо з дерев кидаються в сніг, не залишають слідів. А іноді просто сідають на сніг, проходять кілька кроків і зариваються в нього, розставивши грудьми сніг. У північних районах при сильних морозах і завірюхи глухарі до чотирьох діб проводять під снігом. З вересня по листопад місяць глухарі їдять 2 рази на добу, а з січня місяця по лютий місяць вони годуються один раз, і перебувають на деревах до 1,5 годин.

Вранці і ввечері в зимові теплі дні глухарі вилітають на просіки і узлісся. Самці-глухарі сидять на самих верхівках смерек, самки намагаються сховатися всередині крони. Взимку кожен день глухарі тримаються у своїй галявини, і не всі дотримуються такої ж місця. В снігу можна зустріти багато лунок і знайти сліди ночівель глухарів.

У північних районах глухарі в зимовий час харчуються хвоєю, але чим коротше зима і менше сніговий покрив, тим буде різноманітним зимовий корм глухарів. У Сибіру глухарі їдять кедрові горіхи, на південному Уралі глухарі харчуються пагонами дуба, нирками. Коли невелика глибина снігу, вони зазвичай їдять калину, горобину, журавлину, брусницю, ягоди ялівцю.

Зимова полювання на глухарів
Полювання на глухарів носить, швидше, випадковий характер. Проходячи рано вранці на лижах, можна стріляти глухарів при зльоті їх з лунок. Але глухар обережний і чуйний. Важко в мороз підійти до нього на постріл. Глухаря можна зняти з дерева за допомогою нарізної зброї з оптичним прицілом.

Стрілянина глухаря по лунках
Вона практикується в таких місцях, де відомі місця годівлі глухаря і де його багато. Після вечірньої годівлі глухар заривається на ніч в лунки. Полюють на глухаря з вечора, і до вильоту птиці вранці, тому мисливці на лижах обходять галявинки в пошуках лунок. До лунках потрібно підходити дуже обережно, адже глухар - дуже чуйна птах. Виліт глухаря супроводжується сніговими бризками і шумом, і буде несподіваним. Оскільки глухаря доведеться стріляти в років, то потрібно користуватися дробом номер 1 і номер 2.

На закінчення хочеться додати, що полювання на глухаря взимку - це гарне проведення часу, і якщо у вас вийде підстрелити такого півня, то можна вважати, що полювання вдалося. Адже такий лісовий півень може досягати п`ять кілограм ваги.

Схоже