Малий тундровий лебідь - незвичайно красива, але рідкісний птах

Лебеді - дуже красиві і витончені птиці. Вони відомі своєю лебединою шиєю, яка виконує важливу роль в харчуванні: за допомогою шиї лебеді дістають корм з дна. Стаття присвячена одному з видів цих птахів - тундрові лебедю: дається опис його зовнішнього вигляду, як розмножується, чим харчується. Для наочності наводяться фото птахів.

особливості виду

Цей вид лебедів має дві назви: тундровий і малий. Перше назва пов`язана з місцем проживання птахів - вони поширені в тундрі. Малим його називають через розміри, так як він значно менше своїх родичів: кликуна і шипуни.

Представник малого лебедя

Походження та місця проживання

За документами і свідченнями вчених малий лебідь, що відноситься до сімейства качиних загону гусеобразних, як вид з`явився в міоценовий період. Передбачається, що це сталося на території Євразії в західній її частині. Поступово птиці поширилися по тундрі. Навіть в даний час малий лебідь - маловивчена птах.

Тундрові лебеді живуть в Європейській і азіатській частині тундри Росії. Крім того, їх можна зустріти в південній частині архіпелагу Нова земля, на островах Вайгач і Колгуєв.

Орнітологи ділять малих лебедів на два підвиди: східних і західних. Східний підвид гніздиться в приморській тундрі, в низов`ях річок. Західний мешкає від Кольського півострова до берегів Таймиру, а на півдні до басейну Єнісею. Західна популяція зимує в Англії, Голандії та Франції, а також на Каспійському морі. Східний підвид для зимівлі вибирає Китай, Японію, Індію та Корею.

Житла птахів

Зовнішній вигляд

Зовні тундровий лебідь схожий з кликуна, але його розміри менше. Довжина тіла становить 115 - 127 см, а розмах крил - 170 - 195 см. Довжина дзьоба в середньому дорівнює 8,2 см, ширина - 2,9 см. Вага птиці може досягати 6 кг. Малий лебідь кричить аналогічно горланя. Його голос дзвінкий і мелодійний, але кричить він нижче і тихіше, ніж крикун. Може видавати шипіння. У стаді він поводиться шумно. Між собою особини перегукуються з допомогою своєрідного гукання.

Оперення у птиці на спині, череві й боках білого кольору. Голова, шия вгорі і хвіст більше темного відтінку. У молодих птахів боки голови і верх шиї димчастого кольору, спина димчасто-сіра. З кожним линянням лебеді світлішають. Дзьоб чорного кольору з жовтою плямою біля основи, яке можна побачити на фото.

Жовта пляма на носі у лебедя

Перебуваючи у воді, птах зберігає гордовиту поставу: шию тримає перпендикулярно голові. Якщо порівнювати з крикуна, то у малого шия трохи товщі, від чого здається коротшою.

Схоже