Гіацинтовий ара: хто він?

Історія походження

Перше детальне вивчення синіх папуг було проведено в 1817 році. Поява цього виду птахів довгий час викликало суперечки серед фахівців. Існували припущення, що синій папуга є гібридною формою між іншими видами ара. Завдяки своєму незвичайному оперення повсюдний інтерес до цих птахів змусив багатьох вчених відправитися на пошуки ареалу проживання екзотичних папуг.

Офіційні документи з описом великої гіацинтового ара, що вважається найбільшим папугою в світі, датовані 1809 роком. Відкриття місць гніздування синіх папуг призвело до того, що вже в 30-і роки 19 століття в колекції відомого європейського зоопарку виявився перший гіацинтовий ара, що міститься в неволі. Всього відомо кілька видів цих папуг, два з яких занесені в Червону книгу.

Як правило, в природних умовах папуги живуть парами, утворюючи невеликі групи. Мода на розведення цих рідкісних пернатих сильно позначилася на їх чисельності в природі. Сьогодні ціна на чорному ринку за одну особину гіацинтового ару досягає 30 тисяч доларів.

Опис гіацинтового ару

Завдяки рідкісної забарвленням і оперення лицьовій частині голови папуга ара гіацинтовий виділений в особливий рід одних із самих великих папуг.

Довжина тіла деяких особин досягає 100 см, при цьому близько половини припадає на хвіст клиноподібної форми-середня вага птиці - 1300 гр. Однією з характерних особливостей синіх папуг є потужний, стислий з боків дзьоб з загнутим кінчиком. Голос різкий, гортанний, схожий на хрипкий візг.Цвет оперення - яскраво-синій, з жовтими ділянками навколо очей і біля основи подклювья. Самці і самки мають однакове забарвлення. Як правило, самець гіацинтового ару крупніше самки і володіє більш войовничим характером.

Середня тривалість життя синього папугу становить 30-40 років.

Його основною їжею є горіхи, стиглі плоди, ягоди і водні равлики. Птахи активні тільки в світлий час доби, ховаючись від спеки в кроні дерев і щодня літаючи на кормові території, віддалені від місця гніздування. Стайня спосіб життя дозволяє синім папугам створювати пари на довгі роки. Зазвичай вони гніздяться в дуплах високих дерев або норах, спеціально влаштованих на обривистих берегах річок. Яйця висиджує самка. У рік буває до 2 кладок, при цьому інтервал між яйцями становить 3 дні. Молоді птахи тримаються зграї протягом 1,5 років.

У неволі синіх папуг тримають в основному в спеціально обладнаних великих клітинах, вольєрах або закритих верандах. У домашніх умовах птахів можна годувати зерновою сумішшю, фруктами, овочами. Для гризенія підійдуть насіння, кукурудза і свіжі гілки. Відрізняються спокійним характером і яскравим зовнішнім виглядом, сині папуги послужать прикрасою будь-якого зоопарку або живого куточка.


Схоже