Масковий савка

Відноситься масковий савка до сімейства качині і утворює єдиний вид в роду маскові савки. Навколишнє середовище простягається від штату Техас (США) до Аргентини. Включає в себе Мексику, Карибський басейн, Центральну Америку, північні райони Південної Америки, Бразилії. Птахи не мігруючі, але поза періодом гніздування зустрічаються на південному узбережжі США, включаючи Флориду. Загальна чисельність цих качок оцінюється в 500 тис. Особин. У штаті Техас мешкає близько 3,8 тис. Маскового савок.

Масковий савка - зовнішній вигляд самця

Зовнішній вигляд

Довжина тіла становить 29-36 см. Вага варіюється в межах від 300 до 440 м Під час розмноження у самців голова має чорний колір. Верхня частина шиї світла, потилична частина темно-коричневі. На тілі оперення темно-коричневе. На нижній частині тулуба коричневий колір розбавлений чорними і білими мітками. Хвіст чорного кольору. Дзьоб синій з чорним кінчиком. Кінцівки коричневі. Крила темно-коричневі з білими кроющими пір`ям.

У самки голова світла з двома темними смугами. Шия має світло-коричневий колір. Інша частина тулуба темно-коричнева, за винятком нижньої частини тулуба, яка має світло-жовтий колір. Хвіст майже чорний. У дзьоба колір коричневий з чорним кінчиком. Поза шлюбного періоду самці схожі на самок, але смуги на голові у них виражені слабо. Молоді птахи схожі на самок.

Зовнішній вигляд самки

розмноження

Розмноження цих качок вивчено погано. Самки відкладають яйця восени в густих заростях недалеко від води. У кладці налічується від 5 до 16 яєць. Маса одного яйця становить приблизно 50 м Інкубаційний період триває 4 тижні. Насиджує тільки самка. Самець про потомство ніяк не дбає.

Масковий савка летить

Поведінка і харчування

Мешкає масковий савка на болотистій місцевості, в густих заростях, затоплених водою. Ці птахи надзвичайно потайливі. Поза періодом розмноження можуть мешкати поодинці, але частіше зустрічаються маленькими групами або парами. В цілому, спосіб життя представників виду вивчений погано, за рахунок скритності та обережності.

Маскові савки пливуть

Раціон харчування складається з насіння, коріння і листя водних рослин. З`їдаються також ракоподібні і комахи. Завдяки кольором оперення, цих птахів дуже важко розрізнити в густій рослинності. Чисельність виду у фахівців занепокоєння не викликає. Він не перебуває під загрозою зникнення, але загальна кількість цих пернатих хоча і становить 500 тис. Дорослих особин, але ця величина приблизна. За іншими даними чисельність масковий савок оцінюється приблизно в 100 тис. Дорослих особин.

Схоже