Гусеподібні

Огарі і пеганки, об`єднані в групу так називаемихземляних качок, займають в системі гусеобразних як би промежуточноеположеніе між гусьми і справжніми качками. Часто земляних утоквключают в підродина качиних, відзначаючи при цьому «гусячі» риси етіхвідов - відносну високоногость і вільне пересування по суші, тип польоту, сталість пар і т. Д. Огарьов і пеганки сравнітельнокрупние птиці (довжина понад 60 см, вага до 1,5 кг). Основний тон окраскіоперенія огаря - оранжево-рудий, голова рудувато-охриста (у самця вбрачний сезон чорний нашийник, у самки навколо очей і біля основи клювабелие зони оперення). Крило характерною для земляних утокчетирехцветной забарвлення: першорядні махові чорні, второстепенниеобразуют дзеркальце з зеленуватим металевим відливом, обмежене отбоков рудувато-коричневими пір`ям, що криють махових - білі. Лапи, дзьоб, хвіст, Надхвістя у огаря чорного кольору. Райдужна оболонка темно-бура. Упеганкі лапи рожево-червоні, дзьоб червоний (у самця в брачнийсезон з великим виростом біля основи). Оперення голови чорне сзеленоватим відливом (у самок забарвлення більш тьмяна, з білими перишкаміу підстави дзьоба і навколо очей). На грудях широка рудувато-каштановаяпоперечная перев`язь, що заходить на спину. Від перев`язі по плечах зоничерних пір`я облямовують білу спину, доходячи до білого надхвостья. Побілити череву від перев`язі до рудого подхвостья проходить чернаясредінная поздовжня смуга. Кінчик білого хвоста - чорний, радужінатемно-бура.Огарі і пеганки заселяють переважно лісостепову, степову, пустельну зону, тяжіючи до солонуватим водойм. Пеганка крім того широко поширилася в Західній Європі від Англії до Швеції і Норвегії, з`явилася в Прибалтиці, на Білому морі. На сході область гніздування пеганки доходить до Забайкалля, низин Аргун. Загальна чисельність пеганок можливо досягає 0,5 млн. Особин. Огара набагато менше (близько 100 тис. Птахів по всьому ареалу). І якщо на сході чисельність огаря порівняно стабільна (огарь охороняється по релігійної традиції), то на заході, наприклад на Україні, цей вид занесено до Червоної книги. Зараз розроблений спеціальний проект з вивчення чисельності огаря. Подробиці цього проекту і анкет опубліковані в збірнику «Казарка» №5, 1999. Характерною особливістю розмноження земляних качок є гніздування в норах. Галагаза і огарі можуть і самі викопувати їх в укосах і заселяти нори лисиць, бабаків. Гнізда влаштовуються і в ущелинах скель, в дуплах дерев, в будівлях людини (в Москві існує розмножується популяція огаря). У кладці зазвичай 8-10 яєць, інкубація 28-30 днів. Рябі пуховики можуть залишати гніздо, стрибаючи з великої висоти, наприклад при гніздування огара в горах або в місті. На крило стають приблизно на 50-й день. Утворюють великі скупчення лінних птахів. Огарі і пеганки вважаються другорядними об`єктами полювання, так як через значне вмісту в дієті тваринних кормів м`ясо може поступатися за якістю традиційним видам качиних.
Ще не втрачено надію виявити в Примор`ї одну з рідкісних і загадкових птахів світу - хохлату пеганка. Схожа за розмірами з Огарьов, вона відрізняється червоним дзьобом, темним верхом голови з спадаючим на шию хохлом (у самки біле оперення біля основи дзьоба і навколо очей, у самця темний зоб). Загальне забарвлення тіла буро-сіра з струйчатим малюнком, подхвостье руде. Крило, як у огаря і галагази. Хвіст темний, лапи рожево-охристі. Останнє повідомлення про можливе виявлення чубатого пеганки прийшло в 1990 році з Китаю. У Примор`ї цей вид добувався один раз. У 1964 р в затоці Петра Великого бачили трьох птахів, схожих на чубатих пеганок. Будь-які відомості про чубатого пеганка, вигляді, занесеному до Червоної книги птахів світу, представляють винятковий інтерес.
Гусеподібні

В. ШИШКІН

Схоже