Очкова гага

Відео: Найкрасивіші птиці світу

Морський північній птахом є очкова гага. Відноситься вона до сімейства качині і входить в рід гаги. Ареал гніздування даного виду охоплює північно-східне узбережжя Сибіру і далі на схід від дельти Лени до північних районів Аляски включно. Гнізда влаштовуються в тундрі на невеликих озерах, болотах, струмках. Восени ці пернаті мігрують в вільні від льоду райони Берингової моря. Великі скупчення цих птахів були недавно виявлені між кістяками Св. Лаврентія і Св. Матвія.

Відео: ДИВИСЬ! ОФІГЕННО! Для тих, хто носить окуляри 2 макіяжу # 10 # 11 KatyaWORLD) (new)

Очкова гага - зовнішній вигляд самця

Зовнішній вигляд

Довжина тіла становить 51-58 см. Маса доходить до 1,6 кг. Голова велика, дзьоб клиноподібний. У самця в шлюбний період тулуб чорне з білою спиною і шиєю. Голова жовто-зелена з білими великими плямами навколо очей. Оперення накриває надклювье, на потилиці є своєрідна грива. Після розмноження оперення самця змінюється. Голова стає сірою, плями навколо очей також набувають сірий колір. У самки плями навколо очей сірі. Оперення коричневе з темними плямами. Молоді птахи зовнішнім виглядом нагадують самку, але їх оперення має більш тьмяний колір.

Зовнішній вигляд каченяти

Розмноження і тривалість життя





У місцях розмноження очкові гаги з`являються в травні-червні. Прилітають вже парами. Кожна пара гніздиться відокремлено від інших пар на невеликому озері або болоті. Якщо водойма великий, то на ньому влаштовується кілька пар на невеликій відстані один від одного. Гніздо робиться на вкритому травою горбку поряд з водою. Самка риє невелике заглиблення в грунті і покриває дно мохом і листям. У кладці налічується 4-8 яєць.

Інкубаційний період триває 24 дні. Пташенята викльовує один за іншим протягом декількох годин. Вони вже покриті сіро-коричневим пухом і відразу ж слідують за матір`ю до води. Насиджування і вихованням пташенят займається тільки самка. А самці залишають кладку вже через кілька днів і відлітають на линьку. На крило пташенята стають у віці 53 днів. Після цього вони починають вести самостійне життя. У дикій природі очкова гага живе 8-9 років.

Самець і самка в воді

Харчування і чисельність



Живуть представники в виду в місцях, де глибина морської води становить не більше 60 метрів. Основна частина раціону харчування припадає на молюсків. За ними птиці пірнають на морське дно. З`їдаються також ракоподібні. У літній період раціон харчування доповнюється комахами, ягодами і насінням.

Голова самця очкової гаги

Загальна чисельність очкових гаг оцінюється в 330-390 тис. Дорослих особин (дані 2006 року). У 90-і роки спостерігалося масове зниження кількості птахів до 90% в деяких районах Аляски. Зниження чисельності не було відзначено в Росії. У 1995 році налічувалося 155 тис. Цих пернатих. В даний час чисельність в Росії оцінюється в 100 тис. Гніздових пар. Очкова гага в зимовий час віддає перевагу Берингову морю. Серед дрейфуючих льодів мешкає близько 330 тис. Дорослих птахів. У 70-х року минулого століття загальна кількість цих птахів доходило до 400 тис. Дорослих особин.

Самець і самка пливуть поруч

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже