Чорноголова качка

Відео: Sylvia atricapilla (Blackcap, Чорноголова славка, гніздо 2015) Moscow HD

Відноситься чорноголова качка до сімейства качині, утворює рід з єдиним видом. Мешкає на території Південної Америки в центральній частині Чилі, в північних районах Аргентини, в центральних районах Парагваю, а також зустрічається в Бразилії, Уругваї, Болівії. Середовищем проживання є озера і болота з густими очеретяними чагарниками. Даний вид є гніздовим паразитом. Це означає, що самка не будує гніздо. Вона відкладає яйця в гнізда інших птахів, і тим самим заробила собі прізвисько качка-зозуля.

Чорноголова качка - зовнішній вигляд самця і самки

Зовнішній вигляд

Довжина тіла становить 36-41 см. Маса варіюється в межах від 450 до 730 м Характерною особливістю є те, що самки трохи більші за самців. У сімействі качиних такий статевий диморфізм більше ні у кого не спостерігається. У самця голова і шия чорного кольору. Груди і боки світло-коричневі з чорними цятками. Живіт світло-сірий з коричневими цятками. Крила темно-коричневі з білою окантовкою. Дзьоб світло-синій. У період шлюбного сезону він червоніє біля основи. Кінцівки темно-сірі.





У самки голова світло-коричнева. Очі перетинає жовта смуга. Горло світло-жовте. Спина темно-коричнева і поцяткована червоними цятками. Нижня частина тулуба світло-сіра. У шлюбний період підставу дзьоба НЕ червоніє, а стає блідо-жовтим. Політ у цих птахів швидкий і маневрений. Злітають вони легко, над землею летять низько. Самці видають свист, а самки рідко подають голос.

Відео: Качка сіра. птахи Братеевограда

Яйце чорноголової качки з яйцями іншої птиці

Розмноження і тривалість життя

Відео: Овод Личинки Видалення збірник Овод обробка тварин т 4 YouTube

Як вже говорилося, чорноголова качка є гніздовим паразитом. Свої яйця вона підкладає в гнізда 15 видів птахів, що відносяться до сімейства качині. Підкладання яєць повністю збігається з періодом розмноження інших пернатих. За своєю забарвленні яйця відрізняються від забарвлення птахів-господарів. В одне гніздо самка підкладає 1, 2, а іноді і 6 яєць. Але ніколи не викидає хазяйські яйця, а виклювати каченята не вбивають хазяйський пташенят.



Інкубаційний період складає 3 тижні. З`явилися на світ пташенята відразу ж починають самостійно добувати корм. У них немає інстинкту слідувати за матір`ю. В результаті цього смертність серед пташенят доходить до 75%. Статева зрілість настає на 2-му році життя. Максимальна тривалість життя чорноголової качки становить 28 років.

Самець і самка в воді

Поведінка і харчування

Відео: реготунів чорноголовий. птахи Братеевограда

Годуються чорноголові качки на мілководді. Здатні пірнати на глибину до 2-х метрів. Живуть зграями, при цьому переміщаються з одного місця в інше в межах свого регіону проживання. Раціон харчування складається з молюсків та інших безхребетних, а також з насіння водних рослин. Загальна чисельність даної популяції оцінюється в 100 тис. Дорослих особин. Дана кількість не викликає занепокоєння, і вигляд не розглядається як що знаходиться під загрозою зникнення.

Чорноголова качка годується у воді

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже