Сероголовий огарь

Відео: Graukopfkasarka im Prachtkleid

Сероголовий огарь або, як його ще називають, південноафриканський огарь відноситься до сімейства качині, роду галагази. Гніздиться даний вид на території Південної Африки. В основному це Намібія і ЮАР. Крім цього, птиці влаштовують гнізда в Ботсвані, Свазіленді, Лесото. Взимку пернаті переміщаються на північний схід від, де спостерігається їх значна концентрація на озерах. В одній зграї може налічуватися до декількох тисяч птахів. Загальна чисельність виду не перевищує 50 тис. Дорослих особин.

Сероголовий огарь - зовнішній вигляд самки

Зовнішній вигляд

У довжину ця птиця досягає 63-65 см. Самці трохи крупніше самок. Їх середня вага становить 1,7 кг, в той час як слабка стать важить в середньому 1,4 кг. Оперення самок і самців різниться. У самок тіло червонувато-руде. Голова темна. Передня частина голови має світле оперення.

Сероголовий огарь - зовнішній вигляд самця

У самців голова сіра без світлих плям. Тулуб червонувато-руде, при цьому груди має більш світлий відтінок. Хвіст і його верхні криючі пір`я темні. А ось нижні криючі мають світло-коричневий колір. З внутрішньої сторони на крилах є великі білі плями. Молоді птахи мають більш тьмяне оперення, ніж дорослі. На голові відсутні світлі плями незалежно від статі.

Самка і самець з каченятами

Розмноження і тривалість життя

Розмножується сероголовий огарь з кінця липня до початку листопада. У цей час самці проявляють агресію по відношенню один до одного. Пари утворюються на довгий період часу. Гнізда влаштовуються на відкритій місцевості далеко від водойм. Гнізда робляться на землі в занедбаних норах муравьедов, трубкозубов, дикобразів і інших ссавців. Якщо відповідних нор немає, то гнізда влаштовуються в кам`янистих міжгір`ях і вимоїнах. Самка вистилає гніздо травою, пухом і пір`ям.

У кладці налічується від 6 до 15 яєць. Насиджує тільки самка. Інкубаційний період триває місяць. Самець охороняє гніздо і оберігає його від небезпеки. Виклювати пташенята відразу покидають гніздо і слідують за самкою до водоймища. Тут вони годуються, ростуть і стають на крило на другому місяці життя. Після цього починають вести самостійне життя.

Самець і самка стоять у воді

Відео: Graukopfkasarkas balzen

Поведінка і харчування

Представники виду населяють солонуваті і прісноводні озера, а також ставки і водосховища. Вибирають місця з мулистими берегами. Під час гніздування воліють відкриту місцевість з рідкісною трав`яною рослинністю. У зимовий період цих качок можна побачити далеко від водойм на трав`яних луках, на полях, засіяних зерновими культурами.

Раціон харчування під час розмноження складається з зернових культур, водної трави, навколоводних і наземних квіток, трав`янистих рослин. Весь інший час перевага віддається комахою, личинкам, лялечкам, ракоподібних. Годуються сероголовие огарі на мілководді і на землі. Їх часто можна побачити на засіяних або прибраних сільськогосподарських полях. Назва даного виду латиною звучить як Tadorna cana. У перекладі це означає «строката водоплавна птиця».

Схоже