Сіньга

Сіньга - водоплавна птиця, що відноситься до сімейства качині. Входить в рід турпани, утворює окремий вид. Гніздяться представники виду на півночі Британії, в Ісландії, Скандинавії, на півночі Росії до Східного Сибіру. У зимовий період мігрують в помірні райони Європи і на північ Африки, в основному в Марокко. У Північній Америці та Східній Сибіру живе чорний турпан, якого деякі фахівці розглядають як підвид.

Сіньга - зовнішній вигляд самця і самки

Зовнішній вигляд

Відео: Melanitta fusca - White-winged Scoter

У довжину ця качка досягає 43-54 см. Вага варіюється в межах від 1,2 до 1,4 кг. Розмах крил дорівнює 80-90 см. У шлюбний період самець має чорне оперення. На широкому і плоскому дзьобі спостерігається жовта пляма біля ніздрів. У підстави дзьоба є наріст. У самки оперення коричневе. Голова світло-коричнева з блідими плямами по обидва боки голови. Дзьоб у самки сірий, наросту немає. У обох статей лапи чорні або темно-коричневі. Хвіст довгий, загострений. Літають сіньга низько з великою швидкістю.

Самка насиджує яйця

Відео: Birding Slovakia (Branislav Matejovi ) - Melanitta fusca - Turpan tmav

Розмноження і тривалість життя





Гніздовий період триває з квітня по червень місяці. Гніздо робиться на землі поблизу моря, озера або річки. Для цієї мети вибирається лісиста місцевість або тундра. Самка споруджує гніздо з гілочок, моху, листя, вистилає дно пухом. У кладці налічується 6-8 яєць жовто-білого кольору. Інкубаційний період триває місяць. Пташенята, що вилупилися покриті пухом. Мати одразу ж веде виводок до води, де каченята харчуються і ростуть. Через 7 тижнів після народження молодь стає на крило. Статева зрілість у цих качок настає у віці 2 років. У дикій природі сіньга живе 12-14 років. Максимальна зареєстрована тривалість життя становить 16 років і 10 місяців.

Самка сіньга на воді

Поведінка і харчування

Відео: Свиязь зі своїм виводком, липень 2013



У зимовий період птахи утворюють великі зграї в прибережних водах. Вони люблять подорожувати на значні відстані по суші. Самці відлітають на линьку, коли самки насиджують яйця. У цей період вони втрачають можливість літати, і збираються великими групами в прибережних відкритих водах. Самки і молодь залишають місця гніздування в вересні. Раціон харчування складається з ракоподібних, молюсків, мідій. З`їдаються також водні комахи і дрібні риби. Під час годівлі на воді сіньга можуть пірнати на глибину до 30 метрів.

сіньга летять

чисельність

Загальна чисельність цих качок оцінюється в 1 млн. 600 тис. Особин. З них 1 млн 100 тис. Припадає на дорослих птахів, а решта становить молодь. У період линьки, коли птахи об`єднуються у великі групи і втрачають можливість підніматися в повітря, вони стають дуже вразливими до розливів нафти. Загрозу також представляє комерційний видобуток молюсків, що входять в раціон харчування цих качок. Даний вид сприйнятливий до пташиного грипу, і спалах вірусу може негативно позначитися на загальній чисельності цих по-своєму красивих і великих представників сімейства качиних.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже