Каролінська качка

Відео: Каролінська качка

Яскраве розкішне оперення виділяє Каролінку (так ще називають цю птицю) серед інших пернатих. Каролінська качка відноситься до сімейства качиних. Мешкає птах в дрібних тінистих лісових водоймах Північної Америки. У парках Європи її містять в декоративних цілях, звідки вона має шанс проникнення і злиття з дикою природою. Дізнаємося про цього птаха докладно.

Качка має середні розміри: тіло довжиною 43-51 сантиметр, розмах крил 70-76 сантиметрів. Вага самки становить 540 грамів, самця - 680 г. Самець є володарем надзвичайно яскравого забарвлення з каштаново-лілового грудьми зі світлими плямами. Голова і хохол птиці чорного кольору з фіолетово-зеленим відливом і малюнком в білу смужку. Очі, повіки у самця червоні, дзьоб також червоного кольору з темним цяткою на конику і жовтим підставою. Лапки у птиці жовтого кольору.

Оперення самки має тьмяний, буро-сірий тон, на горлі біле, а на грудях - сіре. Дзьоб у неї сірого кольору, лапки жовто-сірі.

Пташенята каролінський качки - володарі темно-коричневого оперення зверху. У них білі плями на крилах, блакитно-сірий дзьоб, жовті щоки і чорні лапи.

Ці представники качиних прекрасно плавають і пірнають, швидко пересуваються по суші і гілкам дерев. Качки дуже люблять відпочивати над водою, зручно розташувавшись на товстих гілках або просто на великих валунах біля ставка або озера. Товстувата статура не заважає добре літати, легко злітати з поверхні води і землі.

Поводиться птах в природі вельми насторожено. Активність проявляє в денний час, спить на водоймах. Самка з каченятами проводить ночі в гніздечку. Під час наближення небезпеки пташенята каролінський качки спрямовуються до води, а самка, плаваючи далеко від дитинчат і прикидаючись мертвою, відволікає від них потенційного хижака.

Відео: Wood Duck. Каролінська качка (polozov 450)

Гніздяться птахи зазвичай в дуплах на високих листяних деревах (до двадцяти метрів у висоту) біля водойм і в покинутих гніздах білок. Також можуть побудувати гніздо і на воді. У кладці більше п`ятнадцяти яєць білого або вершкового кольору. Буває, що самка відкладає яйця в зайняті гнізда. Висиджує майбутніх пернатих дитинчат тільки самка протягом місяця. Самець в цей час приєднується до зграї інших птахів і перелітає до інших водойм на період линьки.

Через двадцять чотири години після появи на світло пташенята Каролінки залишають гніздо. Незалежність каченята набувають через два місяці.

Відео: Каролінки

Рослинна їжа - основний раціон харчування качок. Вона становить дев`яносто відсотків всього меню. Ласують пернаті безхребетними і комахами, різними плодами і лісовими горіхами, диким рисом.

Занадто гарний окрас оперення і дуже смачне калорійне м`ясо, а також пір`я, з яких виготовляли рибальські снасті для лову форелі, послужили причиною полювання на цього птаха. Інтенсивна вирубка лісів, осушення водойм також сприяли зниженню популяції цього виду пернатих. Тому в дев`ятнадцятому столітті чисельність Каролінські качок істотно зменшилася. Вчасно вжиті заходи з охорони гнізд, законодавча заборона на масовий відстріл качок, розведення виду в неволі дали можливість відновити і значно збільшити популяцію птахів. Хоча до первісної чисельності ще далеко.

Відео: Каяк Wood Duck 10.mpg

Крім людини, у цього виду пернатих існують і природні вороги. Серед них крокодили і велика риба, лисиці та інші птахи, часто розоряють гнізда Каролінські качок.

Ці птахи є старійшинами серед декоративних качок. Неймовірно красивий вид зробив їх дуже популярними мешканцями зоопарків і озер міських парків відпочинку. Є вони у великій кількості серед заводчиків птахів. Невеликими колоніями вони сьогодні живуть в Нідерландах і в Великобританії. Зустріти Каролінські качок також можна і в північній Німеччині.

Схоже