Черпоплечій попугайtanygnathus megalorhynchos

Мешкає на Моллукскіх островах, Західному Папуа, Малих Зондських островах і островах Танімбар. Зустрічається також на островах біля Сулавесі. Вважають, що цей папуга був завезений людьми і на острів Балута, який входить до групи Філіппінських островів. Ці папуги часто перелітають між маленькими островами, що призвело до утворення восьми підвидів цих птахів, кілька відрізняються особливостями забарвлення. Свої перельоти великодзьобого папуги роблять в пошуках їжі, а там, де їжа є в надлишку, ці птахи збираються численними зграями. Іноді великодзьобого папуг можна зустріти навіть в мангрових лісах. У польоті цього папугу легко ідентифікувати по масивному дзьоба і короткому хвосту. Сильний дзьоб дозволяє цим птахам без праці розгризати тверді горіхи.

Розмір птиці 41см. Дзьоб масивний, червоний. Голова яскраво-зелена, нижня частина тіла зеленувато-жовта. На горлі є синювате розпливчасте пляма, плечові частини крил чорні. Першорядні махові пера на крилах зелені, з яскраво-жовтими кінчиками. Нижня поверхня крила тьмяно-зелена, поперек світло-синя. Хвіст відносно короткий, зелений, з жовтим кінчиком. Самці і самки зовні схожі один з одним. Гніздиться в деревних дуплах, самка зносить 2-3 білих яйця. Харчуються горіхами і фруктами.

Схоже