Морянка

Морянка - водоплавна птиця, входить в сімейство качині. Її можна кваліфікувати як північну качку, гніздяться в полярних північних широтах Північної Америки і Євразії. В Європі ареал гніздування охоплює північ Скандинавії і арктичні райони Росії. Даний вид розселяється нерівномірно. У межах однієї місцевості чисельність помітно коливається з року в рік. У зимовий період спостерігається міграція на західне і східне узбережжя Північної Америки, на Великі озера, в затоку Гудзона. В Європі північні качки відкочовують на Балтику, в Північне море, на північ Британії. У районах Далекого Сходу морянки зимують на Камчатці, в Японії, на Корейському півострові.

Морянка - зовнішній вигляд

Зовнішній вигляд

Довжина тіла становить 38-58 см. Вага варіюється в межах від 700 г до 1,13 кг. В оперенні морянок добре самці відрізняються від самок. У самців є довгий хвіст, довжина якого досягає 10-15 см. Нижня частина тулуба біла, інша частина оперення проходить через складний процес линьки. У цих птахів налічується 3 линьки в році, тому качури мають різний вигляд взимку, влітку і в шлюбний період. Під час сезону гніздування груди, шия і частина голови темно-коричневі. Інша частина голови світла. Влітку спостерігається багато білого пір`я на голові і на спині. Взимку голова і шия біліють, а груди набуває шоколадний відтінок. Дзьоб змінює колір з темно-сірого на рожевий.





У самок спостерігається 2 види оперення. Влітку спина коричнева і короткий загострений хвіст. Голова і шия темно-коричневі. Біля очей спостерігаються світлі плями. Взимку голова і шия білі. На маківці голови є темна пляма. Молоді птахи своїм зовнішнім виглядом схожі на самок. Але оперення верхньої частини тулуба має більш бліде забарвлення. Світлі плями на голові проявляються менш чітко.

Відео: гдз морянка 3 клас робочий зошит полякова

Самець з самкою

Розмноження і тривалість життя

Відео: гдз морянка

Міграція птахів в місця гніздування проходить з середини травня до початку червня. Птахи утворюють пари, які купчасто гніздяться на невеликих територіях. Гніздо розташовується на землі біля води в заростях чагарнику або в траві. Являє собою поглиблення, укрите рослинністю і вистелене пухом. Насиджує яйця самка. Інкубаційний період триває 25-29 днів. У кладці налічується 5-8 зеленувато-оливкових яєць.



Пташенята після народження залишають гніздо і слідують за матір`ю до води. Корм добувають самостійно. Самка тільки допомагає знайти їжу. На крило молоді птахи стають у віці 35-40 днів. У зимовий період представники виду відкочовують з місць гніздування на південь. Найбільш важливим місцем зимівлі є Балтійське море. Тут збирається до 4,5 млн. Особин. У дикій природі морянка живе 15 років. Максимальна тривалість життя становить 22 роки.

морянка нириет

Поведінка і харчування

Поза періодом гніздування представники виду живуть великими зграями. У пошуках корму здатні занурюватися на глибину до 60 м. Їжу добувають в основному на дні водойм. Під водою можуть знаходитися до 60 сек. Раціон харчування в основному складається з водних комах, черв`яків, молюсків, ракоподібних, равликів, риби. Морянки намагаються вибирати місця з глибиною не більше 10 метрів. У таких водоймах вони відчувають себе найбільш комфортно. Чисельність даного виду досягає декількох мільйонів особин і зникнення йому не загрожує.

Морянки в польоті

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже