Крижень

Відео: Крижень (дика річкова качка)

Крижень - вид водоплавних птахів, що належить до сімейства качині. Гніздиться в помірних і субтропічних районах Європи, Азії, Північної Америки, Північної Африки. Птах була ввезена в Нову Зеландію, Австралію, Південну Африку, на Фолклендські острови. У зимовий період представники виду, що гніздяться в північних частинах ареалу, мігрують на південь від. Наприклад, з Північної Америки летять на південь Мексики, в Центральну Америку і Карибський басейн.

Навколишнє середовище простягається від районів, прилеглих до арктичної тундрі до субтропічних регіонів. Птахи воліють водно-болотні угіддя, в тому числі парки, ставки, річки, озера, лимани, дрібні бухти. Залітають у відкрите море в межах видимості берегової лінії. Їх влаштовує і прісна, і солона вода. Вибирають в основному водойми з водною рослинністю і глибиною менше 1 метра. Намагаються уникати водойми, де глибина перевищує кілька метрів.

Крижень - самець

Зовнішній вигляд

Птах має середні розміри в порівнянні з іншими водоплавними видами. Довжина тіла досягає 50-65 см. Розмах крил відповідає 80-98 см. Вага варіюється в межах від 0,7 до 1,6 кг. Дзьоб широкий і плоский. Має добре розвинені гребені рогових пластин по краях. Його довжина становить 4,5-6 см. У самок і самців дзьоб має різний колір. У самців або селезнів в шлюбний період він охристо-оливковий з жовтим кінцем. У самок темно-сірий з помаранчевим краєм. На підставі дзьоба спостерігаються маленькі чорні плями.





В оперенні добре самці відрізняються від самок. У селезнів в шлюбний період голова і шия темно-зелені. Нижче цього кольору спостерігається біла смуга з розривом в задній частині шиї. Спина сіро-коричнева з темними штрихами. Груди шоколадно-коричнева, Надхвістя чорне, черево блідосіре. Хвіст чорний з білою окантовкою. Крила зверху світло-коричневі з синьо-фіолетовими вставками. Знизу вони світло-сірі. Після шлюбного періоду самець линяє, і його оперення втрачає контрастність. У ньому починають переважати темно-коричневі тони. Оперення самок строкате. У ньому є чорні, бурі, руді тони. Верх голови темний, біля очей є чорні смуги. Молоді птахи схожі на самок, але оперення у них більш тьмяне.

Самка з пташенятами

Розмноження і тривалість життя

Період гніздування у крижні починається ранньою весною. Після утворення пар в очеретяних або очеретяних заростях робиться гніздо. Гнізда також робляться в дуплах дерев, в покинутих старих гніздах інших птахів. Діаметр гнізда становить 20-30 см з висотою 8-14 см. У кладці налічується 8-13 яєць, при цьому в день самка відкладає 1 яйце. Інкубаційний період триває 27-28 днів.

Пташенята вилуплюються одночасно протягом 10-12 годин. Їх вага складає 25-30 м Вони покриті пухом, можуть пересуватися, плавати і пірнати. Годуються вони самостійно. Через 3 тижні у них починають розвиватися пір`я. На крило пташенята стають у віці 2-х місяців і залишають матір. Статева зрілість у самок і самців настає у віці 1 року. У дикій природі кряква живе 25-26 років.

Крижні на воді

Поведінка і харчування



У цих птахів налічується 2 линьки: до періоду розмноження і після його закінчення. Линька триває близько 2-х місяців. Після випадання махових пір`їн крижні втрачають здатність літати. Цей період триває 3 тижні. Тому линяють птиці днем ховаються в водних заростях, а у вечірній час годуються на відкритій воді. Представники виду добре пірнають і можуть проплисти під водою 30 метрів.

Відео: Ранок підлогу 6 - го. Дика качка (крижень)

Раціон харчування різноманітний. З`їдаються жуки, мухи, бабки, ракоподібні, черви, жаби, а також бульби, коріння, інша рослинність. Рослинна їжа переважає. На неї припадає до 63% всього раціону харчування. А на продукти рослинного походження не більше 37%. Поза сезоном розмноження ці птахи надзвичайно товариські і утворюють великі зграї.

Крижень в польоті

Відео: Mallard - a wild river duck in all its beauty. Before the discovery of hunting 2016. Russia

Відносини з людьми

Даний вид прекрасно уживається поруч з людиною. Крижень звичайна в ставках міських парків і непогано влаштовується в міських районах. У той же час в таких місцях ці качки втрачають своє генетичне різноманітність, так як живуть невеликими зграями. Представники виду є родоначальниками домашніх качок. Коли почали розводити крижнів в домашніх умовах - невідомо. Але сталося це дуже давно. Дикі птахи легко піддаються одомашнених. Селезні можуть жити парами з домашніми качками. Дана популяція є об`єктом спортивного і промислового полювання.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже