Папуга-монах (myiopsitta monachus)

Відео: Monk Parakeets / Myiopsitta monachus

Цей папуга є єдиним видом роду Myiopsitta, і входить до групи, так званих, клинохвостий папуг. Загальна довжина тіла середньої особини досягає 30 см, крила до 15 см, вага близько 100 г. Домінуючий колір оперення зелений. Груди має зеленувато-сірий окрас з поперечними зеленими смугами. Фронтальна частина голови і нижні частини шиї сірого кольору. Потужний, сильно загнутий, але, при цьому, компактний дзьоб солом`яно-оранжевого забарвлення. Крила темно-бурого забарвлення, з маховими перами, пофарбованими зовні в синій, а зсередини в бірюзовий кольору. Хвіст, по довжині перевищує крило, має ступінчасту форму. Подхвостье жовто-зелене. Райдужки очей коричневі. Ноги міцні, але короткі. Статева диференціація відсутня. Особи обох статей мають практично однакову забарвлення, тому розрізнити їх досить складно. Самки в порівнянні з самцями мають менші розміри.

Відео: Папуга Чернець

Батьківщиною цього виду є американський континент. Мешкає на території таких країн як Бразилія, Парагвай, Болівія, Уругвай і Аргентина, в основному в субтропічних широтах. Має популяцію в США, Європі і на Близькому Сході, куди його почали завозити приблизно 140 років тому. Досить багато здичавілих представників цього виду мешкає в міських парках Німеччини та Іспанії. У Барселоні, наприклад, є кілька парків, де їх чисельність не поступається чисельності голубів. Віддає перевагу селитися в болотистій і степовій місцевостях, листяних лісах, а також по схилах гір, до невеликих висот. На відміну від багатьох своїх родичів з сімейства папугових, ці птахи ніколи не гніздяться в дуплах дерев. Замість цього вони споруджують в густих кронах величезні гнізда, які за формою нагадують стіг сіна.



Папуги-ченці є стайня птахами, які часто селяться цілими колоніями. У цьому випадку вся колонія будує одне велике гніздо, нагадує комунальну квартиру. Кожна пара птахів має всередині власне житло з окремим входом. Діаметр цих гнізд, звитих з сухих колючих гілок, ретельно скріплених між собою, іноді досягає 3 метрів. Технологія будівництва такої споруди досить проста. Коли одна пара птахів закінчує будівництво свого будинку, друга, використовуючи його як підставу або стінку, починає прилаштовувати свій. Дно житла зазвичай вистилається сухою травою. Вхід знаходиться збоку, рідше знизу. За часом така будівництво займає іноді до трьох місяців. Гніздо є справжньою фортецею і добре захищає його мешканців від будь-яких ворогів. Іноді збираються у великі зграї до 300-500 особин, об`єднуючись при цьому з голубами і кассиками. Вся ця щільна маса птахів з гучними криками спрямовується на посіви злакових культур, таких як кукурудза, пшениця або просо завдаючи неабиякої шкоди. Іноді в якості мети вони вибирають апельсинові плантації. Щоб відбити таку атаку потрібно чимала кількість людей, які, виробляючи сильний шум за допомогою порожніх каструль і консервних банок, змушують птахів повернути назад. Місцеві жителі, вважаючи цих птахів шкідниками, часто знищують їх або відловлюють для продажу.

Відео: Папуга Чернець Арчик =) танцюємо

Як і інші види папуг, вони створюють пари на все життя. Самка відкладає яйця в кількості 5-8 штук. Час насиджування становить 22-26 днів. У віці 6-7 тижнів молодняк покидає гніздо. Для домашнього утримання папуга - монах є ідеальним видом. Любителі природи полюбили їх за м`який характер, високий інтелект і хороші здібності відтворювати людську мову. Їх крикливість можна звести до мінімуму належним вихованням. Тривалість життя цих папуг в неволі становить від 15 до 30 років.



Даний вид складається з 4 підвидів:
Myiopsitta monachus monachus (Boddaert, 1783) -Чи основним підвидом. Мешкає на південному сході Бразилії, північному сході Аргентини, і в Уругваї. Досягає до 30 см довжини, при розмаху крил 150-160 см.
Myiopsitta monachus calita (Jardine & Selby, 1830) - населяє західну і південну частини Аргентини. Від основного підвиду відрізняється дещо меншими розмірами: довжиною тіла до 27 см і розмахом крил 135-140 см.
Myiopsitta monachus cotorra (Vieillot, 1818) - підвид, що мешкає в південно-східній Болівії, Парагваї, північній Аргентині і південній Бразилії. Має ті ж розміри, що і попередній підвид.
Myiopsitta monachus luchsi (Finsch, 1868) - має окрему популяцію в Болівії. Розміри ті ж, що і у представників основного підвиду.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже