Види диких качок: чубата дика качка

Відео: Качки в дикій природі

З усіх відомих качок з чубчиком можна не відзначити красу чернети (чубатого нирка, хохлату чернь), крохаля і лутка (малого чубатого крохаля). Чорніти з чубчиком - мешканка Євразії. Чубатий крохаль населяє Бореальну зону (хвойні ліси) Північної Америки. Міграцію лутка (малого крохаля) можна помітити на Курилах, в країнах Європи, і Азії, Америки, Швеції, Фінляндії, на півночі Африки.

Там, де є лісові озера, заболочені луги, повільно поточні річки чубатий крохаль влаштовує свої гнезда.Для розмноження чорніти з чубчиком краще селитися в очеретах або осоці, що росте біля берега. Якщо у воді вона відмінно рухається серед заростей, то на суші її хода стає незграбною. Корм чернети складається з безхребетних, зеленої частини і насіння водних растеній.Лутком або малим Крохаль називають водоплавну птицю з сімейства качиних, що нагадує крохаля подовженим чубком і вузьким коротким дзьобом з зубцями по краях. Птах має ознаки крохалів і Гоголів, як проміжна ланка між цими видами качок

Селезні чернети з кремезним статурою, що має велику голову з пір`ям синювато-зеленого відтінку на вузькій шиї, завжди помітні в польоті з розмахом крил близько 65-72 см, на яких виділяються білосніжно-білі «дзеркала». Такі ж плями знаходяться на боках тулуба з чорним оперенням (диною 40-47 см) і черевці. Лапки у селезня сірі. Вага качки коливається від 550 до 750 грамів.

Відео: Як доглядати за качкою, способи розведення і витрати

Як і всі птахи ряду гусеобразних і сімейства качиних, чорніти має округлу голівку з широким і коротким блакитно-сірим дзьобом, у якого темний кінчик. Очі у неї з жовтою райдужною оболонкою. Прикрашена голова спадаючим чубчиком, особливо помітним в шлюбний період. Самі відрізняються від селезня своїм рудувато-бурим оперенням і слабо вираженим чубком. Птахи зазвичай мовчазні, але іноді прорізається грубувата вокализация каркати крику «каррр, каррр».



В результаті міграції дика качка чорніти з чубком з`являється в Польщі, Північної України, Нижньому Поволжі, Західній Європі. Вона зустрічається в різних куточках Північної Африки, Азії, Японії, Північної Америки, Аляски, США, Канади, на берегах біля Чорного і Каспійського морів. Географія її міграції велика. Їй необхідна прісна вода у відкритих водоймах: великих озерах, водосховищах, річках, що мають повільний плин. Морські лагуни і невеликі лісові озера також стають місцем їх пристановища.

Відео: чубатий качки

Якщо колонії під час гніздування складають приблизно 25 пар, то під час міграції їх буває кілька тисяч. Досягаючи віку 1,5-2 роки качури вже починають створювати пари і будувати гнізда, вистилаючи їх зсередини своїм власним пухом, яке вищипують з черевця. Зазвичай в кладці знаходяться 8-11 яєць. Якщо кладка пропадає, тоді самочка відкладає ще яйця і не сходить з них 23-28 днів. Яйця бувають оливково-сірого або зеленуватого кольору і важать близько 55 грамів.

Селезні чубатого крохаля важать близько 650 грамів, а самі, мають бурий окрас і червонувато-коричневий чубчик - 550 грамів. Зате у селезня чітко видно на грудях чорно-біле пір`я, що переходять в червоно-коричневе забарвлення на бічних сторонах тіла.

Відео: Дика качка Гоголь п`є воду

Особливо хороша ця чубата дика качка в шлюбний сезон, коли під час залицяння за самочкой селезень розчісує свій великий біло-чорний чубчик, а на дзьобі чіткіше проявляється жовтувато-сірий колір. Взимку він відрізняється від самочки тільки світлими радужина і білим кольором оперення на грудях.

Через велику конкуренцію за місця гніздування з каропінской качкою, звичайним і малим гоголем і великий крохаль, крохаль рідко зустрічається і створює сім`ї тільки з квітня по вересень. Але своє залицяння селезень починає ще з лютого, щоб почати спаровування в нових гніздах, де самочка відкладає 6-12 яєць круглої форми, білого кольору з особливим блиском. Через 30 днів у них з`являються каченята з темно-коричневим пушком. У молодих пташенят забарвлення відповідає оперення самки, є світла пляма на шийці і короткий чубчик на голові. Хоча через півтора року вони і досягають статевої зрілості, але шлюбний сезон починається тільки до третього року життя. Їжею для чубатого крохаля служить дрібна рибка і ракоподібні, водяні комахи, яких вони спритно дістають з-під води, але не відмовляються і від водоростей.

Луток має міцну статуру і біло-строкате оперення, а під час плавання опускає хвіст в воду. . Під час шлюбного сезону у самця на спинці (38-44 см) рясніють біло-чорне пір`я. Чорний малюнок голови, шиї і крил створює контраст спинці разом з овальним плямою в проміжку між очима і дзьобом і широкими поздовжніми смугами (плямами) з боків потилиці, що сходяться в його центрі, а також з вузькими поперечними смугами на боках грудки.

При вазі самця 500-950 грамів, самочка може бути трохи легше і важити 500-700 грамів. Відрізняться від самця своєю строкатістю. У неї рудувато-бурий верх голови і задня частина шиї, біле горло і зоб, попелясто-сіра спина і біле черевце. У неї таке ж чорна пляма над дзьобом, але райдужна оболонка темно-коричневого кольору, а у селезня - брудно-білого. До літа селезень линяє, і забарвлення його нагадує забарвлення подружки, крім чорної передньої частини спинки і більш бурого плями перед оком.



За кормом чубата чорніти здатна пірнати дуже глибоко до 3-10 метрів. Самці крохоля з чубком змінюють своє забарвлення в результаті линьки, тому «шлюбного» забарвлення вони досягають в період з червня по жовтень, а свої гнізда вони часто влаштовують в дуплах дерев. Для зльоту лутка (малому Крохаль) необхідний короткий розбіг, тому для гніздування вони займають незначні площі водойм, що недоступні для «важких» видів качок. Він дуже добрий плавець і водолаз.

Рідкісні дикі качки з чубком занесені в Червону книгу Росії і Червоного списку в зв`язку з договором Росії, Японії та Кореї. Згідно з цією угодою країни зобов`язуються охороняти мігруючі птахи, особливо, якщо вони вважають за краще залишитися зимувати біля водойм цих держав.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже