Каракал (степова рись)

Відео: Каракал. Як годувати каракала в домашніх умовах. Степова рись. Русский булат

Каракал або степова рись відноситься до сімейства котячих. Утворює окремий вид, в якому міститься 9 підвидів. Ця кішка генетично відрізняється від рисі, хоча зовні схожа на неї. Мешкає майже на всій території Африки на південь від Сахари. Живе в напівпустелях, савані, вічнозелених і гірських лісах. Попадається і на гірських хребтах в Сахарі. Мешкає також в Передньої, Центральної та Південно-західній Азії аж до північно-західних районів Індії.

На Аравійському півострові представники виду живуть на гірських хребтах і в горбистих степових районах. Північна межа ареалу проживання проходить біля південного краю Каспійського і Аральського моря. Чисельність цих диких кішок не викликає побоювання. Під загрозою зникнення вони знаходяться лише в окремих районах Північної Африки, Центральної Азії та Індії.

Каракал - зовнішній вигляд

Зовнішній вигляд

Зовні кішка схожа на рись, але має більш струнке і витончене статура, а також однотонний забарвлення за винятком плям на внутрішніх сторонах передніх кінцівок. На кінчиках вух є пензлика. У довжину вони досягають половини довжини вух. Ноги довгі, хвіст короткий. Довжина тіла самців становить 75-105 см при вазі від 8 до 20 кг. Довжина хвоста доходить до 35 см. Самки в довжину виростають до 65-100 см при вазі 7-16 кг і довжиною хвоста до 30 см. Висота в холці у кішок доходить до 45 см.

Відео: Каракал або степова рись (Caracal caracal)



Хутро густе і короткий. На спині і боках він буває сіро-коричневий або червонувато-коричневий. Черево і нижня частина грудей світлі. У вух задні частини чорні. На морді є чорні мітки. Навколо очей спостерігаються світлі кільця. Біля носа є білі ділянки вовни. Вушні раковини покриті білим волоссям. Іноді трапляються каракали-меланісти з абсолютно чорної шерстю.

Самка з дитинчам

Розмноження і тривалість життя

Парування проходить круглий рік. Самка при цьому вступає в контакт з декількома самцями. Вагітність триває 70-80 днів. У посліді налічується від 1 до 6 дитинчат. Новонароджені важать від 200 до 250 грам, очі відкривають через тиждень після народження. Мати періодично переносить кошенят з одного лігва в інше.

Молочне годування триває 10 тижнів. Зуби повністю формуються до кінця другого місяця життя. На 5-му місяці з`являються ікла. Молодь живе з матір`ю до року, потім починає самостійне життя. Статева зрілість настає в півтора року. Живе каракал 16 років. По-крайней мере така тривалість життя зафіксована в неволі.

Каракали на каменях

Поведінка і харчування

Степова рись в основному веде одиночний спосіб життя. Іноді цих кішок зустрічають в парах. Вокалізація обмежується гарчанням, шипінням і муркотанням. При небезпеки кішки можуть видавати гавкаючі звуки. У кожної особини є своя територія, яка метится фекаліями і сечею. Території самців перекриваються з територіями самок. Активні хижаки як в денний, так і нічний час. Можуть жити без води довгий період часу. Ловлять птахів, що літають низько над землею, так як висота стрибка каракала доходить до 2 метрів.



Полюють в основному на видобуток, вага якої не перевищує 5 кг. При цьому не можуть довго переслідувати обрану жертву, так як швидко видихаються при бігу. Раціон харчування складається в основному з гризунів. Це ховрахи, зайці, тушканчики, дамани, миші. З копитних степові рисі полюють на дрібних антилоп і джейранів. Спійману і вбиту здобич хижак ховає, затягуючи її на дерево. Слово «каракал» походить від турецького кара кулака, що означає «чорне вухо».

Каракал в степу


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже