Чубата чорніти

Відео: чорніти чубата. Tufted duck

Чубата чорніти - птах, що відноситься до сімейства качині, роду чернети. Гніздиться в помірному і північному кліматичних поясах Євразії від Ісландії до Японії. На півночі захоплює південні райони тундри. У зимовий період мігрує в Північну Африку, в райони Південно-Східної Азії аж до Філіппін, на південь Японії, на узбережжя Каспійського і Чорного морів, в Західну Європу. Представники виду, що гніздяться в Західній Європі, ведуть осілий спосіб життя. Окремі пернаті зустрічаються взимку на обох берегах Канади і США. Живуть поблизу боліт, озер, лагун з великою кількістю рослинності. На відкритій воді утворюють великі зграї.

Чубата чорніти - самець

Зовнішній вигляд

Довжина тіла досягає 40-48 см. Розмах крил дорівнює 65-75 см. Вага варіюється в межах від 550 до 750 м Тулуб кремезне, шия вузька, голова велика, ноги сірі. Дзьоб короткий, широкий блакитно-сірого кольору з темним кінчиком. У період розмноження оперення у самців чорне. Тільки боки, черево і «дзеркала» на крилах мають білий колір. На потилиці голови є чубчик, що звисає вниз.



Оперення самок рудувато-коричневе. Бока світліше інших ділянок тіла. У деяких особин навколо дзьоба спостерігається біла смуга. Чубчик на голові майже непомітний. Оперення молодих птахів схоже на оперення дорослих самок. Тільки у молодих самців голови темніші, ніж у представниць слабкої статі. Самки видають гучне і різке каркання. Для самців характерно мовчання і тихий свист.

Самка з пташенятами

розмноження

Відео: Полювання на качку з підходу, з рушницею МР-155 L-750, на півночі Республіки Комі. чубата чорніти

До місць гніздування чубата чорніти прибиває, коли водойми повністю звільняються від льоду. Це квітень - перша половина травня в залежності від місць гніздування. Гнізда в основному влаштовуються на невеликих островах або плавучих купах рослинності. Рідше гнізда робляться на берегах водойм. Форма у гнізда чашеобразная. Складається воно з гілок, листя, торішньої трави і вистилається пухом, який птах вискубує зі своїх грудей.

Будівництвом займається тільки самка. В основній масі гнізда робляться на землі і лише в окремих випадках в дуплах дерев. У діаметрі гніздо досягає 20-25 см. У висоту доходить до 10 см. У кладці налічується 8-12 яєць. Можлива друга кладка, якщо перша втрачається. Яйця мають зеленувато-сірий колір. Інкубаційний період складає 22-27 днів. Насиджує кладку самка, самець в цьому участі не приймає. Каченята вилуплюються вже покриті пухом і тут же починають всюди слідувати за матір`ю. На другому місяці життя вони стають на крило. Статева зрілість настає на другому році життя.

Самка і самець у воді

Поведінка і харчування

Представники виду більшу частину часу проводять на воді. Ці качки чудово плавають і пірнають на глибину 3-4 метри. Максимальне занурення становить 10 метрів. Політ швидкий і маневрений, але з води пернаті піднімаються важко і з розгоном. За суші рухаються незграбно і повільно. Гніздяться невеликими колоніями або окремими парами. Взимку об`єднуються у великі зграї, які часом налічують тисячі птахів. Харчуються молюсками, водними комахами, водною рослинністю. Годівля здійснюється днем. Але іноді чубата чорніти годується і вночі.

Чубата чорніти пірнає

природоохоронний статус



Дана популяція має великий ареал проживання. Чисельність тримається на стабільному високому рівні. У той же час загрозу представляють руйнування водно-болотних угідь і забруднення прибережних вод промисловими відходами.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже