Кити

Фото 1 КитиКитоподібні - унікальні млекопітающіе.Іх передбачуваними предками називають групу древніх ссавців ... близьку до коней. але коні - Вегетаріанці, а все, що нині живуть кити харчуються тільки тваринною піщей.Кітообразние - справжні морські тварини, але дихають вони легкими, а не зябрами і потомство вигодовують молоком, як і всі інші ссавці. Загін китоподібних ділять на дві групи: вусатих і зубатих китів. До вусатим китам відносяться смугастики (синій кит, фінвал, сейвал, горбань), сірі і китові. Зубастих китів більше - це кашалоти, нарвали, клюворили, дельфіни (В тому числі косатка і афаліна) і ін. Різниця полягає в тому, що зубаті кити ловлять рибу поштучно, утримуючи її або зубами, або за допомогою мови (або можуть захоплювати відразу по кілька риб), а вусаті кити ловлять рачків або риб відразу великими партіями в місцях їх скупчень, проціджуючи їжу цедильного апаратом - китовим вусом.
Ще в давнину людей вражали ці морські гіганти. В Біблії є розповідь про Йону, вижив в череві кита. У середньовічних скандинавських сагах кити - кровожерливі чудовиська, а в Японії існує буддійський храм кита. За однією з легенд американських індіанців, кит - господар океану, дельфіни - його воїни, а калани (морські видри) - Посильні ...
Кити населяють майже весь Світовий океан. Є холодолюбиві види, що живуть в полярних, і субполярних водах: білухи, нарвали, гренландські кити. Є теплолюбні, наприклад полосатик Брайда, карликові кашалоти і багато дельфінів. Всі кити мають веретеновидное тіло досить великих розмірів. Зовні вони нагадують риб, адже саме така форма дозволяє швидко ковзати в товщі води. А велика маса не дає розгубити в воді тепло тіла. Збереженню тепла сприяє і товстий шар підшкірного жиру. Зайве тепло йде в воду через ласти, в які перетворилися передні кінцівки. Задні ж і зовсім зникли. І лише кілька маленьких кісточок нагадують нам про те, що кити були чотириногими. Зате є хвіст! Майже як справжній риб`ячий,але лопаті китового хвоста розташовані не вздовж тіла, як у риб, а поперек.
Дихають кити, як і всі ссавці, повітрям і тому змушені підніматися на поверхню. Ніс у цих тварин змінився до невпізнання. Для зручності ніздрі «перелізли» на лоб, та ще й число їх скоротилося вдвічі - залишилася всього одна. Саме через неї кити пускають свої фонтани, дихають і видають різні звукі.Форма і розміри фонтанів різні в різних видів.
Що таке китовий вус? Це рогові пластини в пащі кита, що звисають майже до самого нижнього нёба.Ежедневно вуса можуть відцідити до 6 т планктона.С допомогою величезного мови, який важить 3 т, вода під великим тиском нагнітається в порожнину рота. Пластини китового вуса грають роль сита, яке утримує планктон, а воду - випускає. Планктон - це маленькі рачки, які служать основною їжею китів, всупереч уявленням більшості людей, що кити харчуються рибою. Для того щоб насититися і заповнити гігантські витрати енергії, яку кит витрачає при пересуванні, йому доводиться за день профільтровивают до півмільйона тонн морської води. З величезної маси синьому китові вдається добути «всього» 1 т планктона.У зубастих китів більш-менш розвинені зуби, тому вони годуються рибою, кальмарами, восьминогами, каракатицями.
Занурюючись в море на великі глибини (до 2 км), кити іноді проводять в товщі води до півтори години. Це можливо тільки завдяки унікальним особливостям будови їх організму. Згадайте: коли ви поринаєте, то через деякий час вас нестримно тягне вдихнути повітря. До цього штовхає наш «сторожок», який спрацьовує, як тільки в крові накопичується багато вуглекислого газу, хоча і кисню в ній ще може бути достатня кількість. У китів такий «сторожок» включається тільки тоді, коли кисень вже дійсно вкрай необхідний! Але цим не вичерпуються хитрості китів. У крові у всіх тварин міститься пігмент гемоглобін. Він доставляє до клітин тіла молекули кисню. У китів і дельфінів цього пігменту набагато більше, ніж у наземних тварин, і він здатний переносити більше молекул кисню. Крім запасу кисню в крові можна накопичити цей цінний газ в м`язах. Вони, як відомо, червоного кольору не тільки через наповнює їх крові, а й завдяки власним пігменту м`язів - міоглобіну. Він є і у нас з вами, про у китів його набагато більше. Крім того, при зануренні частина кровоносних судин у них стискається, і деякі внутрішні органи отримують менше кіслорода.Он йде туди, де дійсно необхідний, - до мозку, серця.
Шкіра китоподібних багата нервовими рецепторами, чуйно реагують на перепади тиску води. В результаті тварини, не дивлячись, знають, коли їх «ніздрі» (дихало) знаходяться над хвилями, і дихають, що не захлинаючись. У головному мозку знаходяться кристали оксиду заліза, магнетиту, які діють за принципом компасної стрілки. Кити відчувають стан цих кристалів і не збиваються зі свого маршруту. Однак, схоже, іноді прилад дає збої: так деякі пояснюють «добровільне» викидання цілих груп тварин на пляжі - фактично їх самогубство. Кити ніколи не виходять на берег. Там їх чекає швидка смерть. І зовсім не тому, що їм важко дихати на суші, просто повітря забирає набагато менше тепла, ніж вода. На суші «ковдру» з жиру працює їм на шкоду. Кити помирають від перегріву! Саме тому їм довелося пристосуватися народжувати і вигодовувати дитинчат у воді. Малюк зазвичай один, він народжується хвостом вперед (інакше він би задихнувся), і мати одразу виштовхує його до поверхні, щоб він міг зробити свій перший вдих. Дитинча постійно тримається поруч з матір`ю. Годування молоком у воді - справа теж не з легких. Але жирне молоко китів не пропадає дарма. Воно виприсківает з соска прямо в рот малюкові, і той ковтає його разом з морською водой.Много труднощів чекає молодого кита до тих пір, поки він не стане велетнем, як його родітелі.Бивает, що китеня гине майже відразу після рожденія.Не дрімають кити -вбивці. Чорні з білим спини косаток виринають неподалік від новонародженого кита.касатки намагаються відтіснити втомлену матір від малюка. Як вовки, вимотують вони свою жертву. Ходять близько, накидаються, намагаються відбити кітёнка. Мати штовхає його вгору, до повітря. А касатки топлять, кусають. Багато часу триває полювання, але хижаки не звикли відступати. І ось знесилена мати віддаляється від місця кривавого бенкету ...
Ще один цікавий факт - кити можуть пити морську воду! Морська вода не засолює організм китів - їх нирки і спеціальні залози влаштовані так, що постійно виводять сіль з організму.
Унікальна здатність китів пірнати на великі глибини і підніматися з них без шкоди для здоровья.Сердце при зануренні починає битися рідше. Цей потужний «мотор» у 18-метрового горбача важить 1,5 т! Люди, освоюючи підводний світ, зіткнулися зі страшною явищем, названим кесонної хворобою. На великій глибині на тіло діє величезний тиск і сильно підвищується розчинність повітря (в тому числі і азоту) в крові. При швидкому спливанні (зменшенні тиску) розчинений повітря знову переходить в газоподібний стан - і кров «закипає». Щоб уникнути таких страшних наслідків, аквалангісти спливають дуже-дуже повільно. Але ж кити не можуть спливати повільно! І вони знайшли своє вирішення проблеми. При спливанні їх серце починає битися частіше і все швидше жене кров по організму. Коли вона проходить через легені, повітря залишає її, наповнюючи альвеоли (так називаються освіти в легенях, що мають вигляд пухирців).
Вусаті кити воліють голосове спілкування. Їх «пісні» вражають своєю сумною мелодійністю. Низькі звуки розносяться в воді на багато кілометрів. Велетні моря перегукуються один з одним, щоб не загубитися в безкрайніх просторах океану. «Співають» вони, як і ми, горлом, але з закритим ротом. У зубастих китів і дельфінів таких пісень немає. Зате касатки при спілкуванні в зграї видають різні скрипи і трелі, зрозумілі всім членам зграї. І у кожної групи цих хижих китів свій «діалект» .Не всі звуки видаються горлом. У китів в ніздрі є повітряні мішки, стискаючи які, можна скрипіти і свистіти. Дуже зручно на глибині, коли не можна випустити з легких повітря! Освоїли кити і ехолокацію. Випромінюючи ультразвуки і вловлюючи відлуння, вони легко полюють навіть в каламутній воді. А Спермацетовая лінза на їх голові дозволяє направляти випромінюється сигнал вузьким променем. Ось такий підводний човен з ехолотом!
Китів ще називають «чарівними співаками». Кожен з них володіє власним репертуаром різноманітних мелодій. Коли кити спілкуються один з одним, вони виконують справжні сольні партії, які розносяться на відстані від 30 до 185 км. Найчастіше ці музичні послання призначені самкам.
Кити здатні пересуватися дуже швидко. Так, відомий випадок, коли кит подолав відстань в 3 тис. Км всього за 50 днів. Максимальна швидкість, яку кит може розвинути під водою, становить 40 км / год. Це трапляється при переляку або страху, коли він тікає від погоні. У спокійному стані кити зазвичай пересуваються зі швидкістю 11 - 15 км / ч.
У Південній півкулі були виявлені кити меншого, ніж звичайні кити, размера.Оні були названі китами-пігмеями, так як їх довжина була на 3 м менше, ніж у їх родичів. На відміну від синіх китів кити-пігмеї трималися стадом, чисельність якого була 10 тис.особей.Оні відрізнялися більш коротким хвостом. Забарвлення їх шкіри теж була набагато світліше. Вчені з`ясували, що кити-пігмеї ніколи не мігрують, а завжди пасуться в одних і тих же океанах і морях Південної півкулі.
Японський (південний) кит.
Японські кити на початку 40-х рр. XIX ст. були об`єктом судового промислу і протягом 25-30 років були майже всі вибиті. Якщо їх чисельність до початку промислу досягала 10 тис. Особин то в середині XX ст. становила всього лише 200-300 тварин. Повна заборона на промисел існує з 1935 г.Японскіе кити утворюють кілька локальних популяцій, дві з яких - Охотська і тихоокеанська - зустрічаються в територіальних водах Росії у Курильських і Командорських островів. Тут вони проводять літо, а потім йдуть на місця зимівель в тепліші води Жовтого і Східно-Китайського морей.Японскіе кити виростають в довжину до 14-17 м, а окремі особини - до 21 м. Маса великих китів 60-80 т, іноді досягає 100 т. Харчуються веслоногими рачками в верхньому 2 5-метровому шарі води. За добу дорослий кит споживає до 3,5-4 т рачків. Під водою кити залишаються не більше 10-15 мінут.Несмотря на тривалий заборона промислу, чисельність японських китів на Далекому Сході відновлюється повільно. Внесений до Червоного списку МСОП-96 і Додаток I Конвенції СІТЕС.
Гренландський кит.
Гренландські кити зустрічалися майже у всіх морях західного і східного секторів Арктики. Загальна чисельність цих китів в XVIII в. за приблизними підрахунками сягала 50 тис. особин. В даний час їх налічується не більше 1,5 - 3 тис. Інтенсивний промисел протягом трьох століть призвів до того, що північноатлантична популяція стоїть на межі повного зникнення. У дещо кращому становищі перебувають кити чукотського стада, чисельність яких становить 1,5-2 тис. Особей.Гренландскіе кити досягають маси 100 т при довжині тіла до 21 м.Встречаются у кромки або серед дрейфуючих льдов.Пітаются планктонними ракообразнимі.В російських водах відзначені в Беринговому і Чукотському морях, іноді заходять в Баренцове море.Запрет на видобуток гренландських китів існує з 1935 р, але зростання популяції відбувається дуже медленно.Гренландскій кит внесений до Червоного списку МСОП-96 і Додаток I Конвенції СІТЕС.
Финвал.
Финвал, або сельдяной кит, - самий гармонійно складений кит із сімейства полосатиків. Друга назва кита - «сельдяной» - пов`язане з тим, що в шлунках фінвалів з північної частини Тихого океану часто знаходять сельдь.Средняя довжина китів близько 20 м, окремі екземпляри досягають 28-метрової дліни.Масса тіла від 50 до 100 т.На території Росії фінвал зустрічається в Баренцевому, Білому і Карському морях а також в північній частині Тихого океану. Кити тримаються групами далеко від берегів. У районах з великою кількістю зоопланктону утворюють великі скупчення. Під час годівлі фінвали пливуть на боці, відкривши пащу, можуть перевертатися на спину і плисти вгору брюхом.Чісленность цих китів в Північній Атлантиці в даний час не перевищує 10 тис. Зниження чисельності финвала, як і багатьох інших китоподібних, викликане перепромисла. З 1937 по 1965 р фінвали займали перше місце серед видобуваються кітов.В 1979 р Міжнародної китобійної комісією введена заборона на судновий промисел фінвалів у всьому Світовому океане.Фінвал внесений до Червоного списку МСОП-96 і Додаток I Конвенції СІТЕС.
сейвал
Сейвал, або сайд-юй кит, за своїми розмірами поступається фінвали: середня довжина його становить 13 м, вec - до 45 т. Цей кит визнаний одним із самих швидкісних. Він може розвивати швидкість 50-55 км / ч. Це дозволяє сейвалу уникати нападу косаток. Годується на глибині 100-200 м, споживаючи головоногих молюсків і рибу (сайку, сардину, корюшку) .В російських територіальних водах зустрічається у Курильської гряди, близько Камчатки і Чукотки, а також в Баренцевому і Білому морях. Допромисловая чисельність сейвалов в Світовому океані становила близько 215 тис. У період з середини XIX по середину XX ст. було видобуто 188 тис. китів, що підірвало їх запаси в Північному і Південному півкулях. Сейвал внесений до Червоного списку МСОП-96 і Додаток II Конвенції СІТЕС.
Синій кит.
Сині, або блакитні, кити - найбільші тварини на Землі. Окремі екземпляри досягають довжини 33 м і маси 160 т. Проте ці кити мають витончене складання: обтічна торпедообразная форма тіла з горизонтально розташованим хвостовим плавцем. Темно-синє забарвлення китів має помітний блакитний відтінок (назви «синій» і «блакитний» рівноправні) .На шкірі синіх китів мешкає безліч рачків-паразитів, які поступово надають йому зелене забарвлення. У цих китів буває від 70 до 120 складок шириною до 10 см каждая.У нього також найбільші в світі очі. Їх діаметр - 15 см, діаметр грейпфрута.Сіній кит поширений у всіх відкритих морях від Арктики до Антарктики. Віддає перевагу холодні води і дуже рідко заходить в тропічні. Тримається далеко від берегів невеликими групами або поодинці. У російських водах зустрічається в Чукотському морі, у Курильських островів і берегів Камчатки. До недавнього часу сині кити жили у Кольського півострова, заходили і в Біле море.Бистро рухається вони завдяки потужному хвоста, який дозволяє йому розвивати швидкість близько 21 км / год на поверхні і до 33 км / ч в разі переслідування.
Сині кити не належать до стадним відам.Іх можна бачити тільки на самоті або парами-як правило, це буває самка з детенишем.Несмотря на таку відокремленість, кити здатні спілкуватися один з одним на гігантських відстанях завдяки звуку низької частоти, але величезної інтенсивності. Він без праці пронизує величезні товщі води.У синього кита слабкий зір, поганий нюх і чудовий слух.Он визначає положення предметів і перешкод, видаючи високі звуки і вловлюючи їх ехо.Есть припущення, що сині кити здійснюють річний цикл міграцій: влітку вони переміщаються в полярні моря, а взимку, в період розмноження, мігрують в екваторіальні води. Під час сезонних міграції, коли сині кити пересуваються з холодних морів в теплі води, вони змушені голодувати, так як на їх шляху зустрічається мало планктону. У цей період кити витрачають запаси жиру, які встигли накопичити за літо, коли паслися на великих, багатих їжею просторах Антарктікі.В відміну від інших китоподібних, сині кити харчуються великими ракоподібними, перебуваючи на глибині від 5 до 50 мінут.Фонтани води, які ми бачимо, коли кит піднімається на поверхню, є не чим іншим, як його видихом.
Сині кити вибирають собі пару 1 раз і на все життя. Вагітність триває в середньому 11 місяців. Маленький кит народжується довжиною 7 м і вагою 2 т! Самка вигодовує його дуже поживним молоком. Вона впорскує його безпосередньо в пащу детенишу.В протягом доби малюк отримує від матері близько 90 л молока.Кітовое молоко набагато більш концентроване, ніж молоко інших ссавців. Води в ньому міститься всього 50%. Тому новонароджений дуже швидко зростає, додаючи кожен день до 100 кг ваги. Самка годує малюка протягом 6 місяців. За цей час вона сама значно втрачає у вазі, іноді така втрата може досягати до 1/4 маси тіла.
Чисельність синіх китів не перевищує 10 тис., Причому на частку північних вод припадає лише 100-150 китів. Повна заборона на промисел був накладений в 1967 р Синій кит внесений до Червоного списку
МСОП-96 і Додаток I Конвенції СІТЕС.
Горбатий кит (горбач).
Горбатий кит, або горбань, за зовнішнім виглядом помітно відрізняється від інших китів-полосатиків. Грудні плавники - найдовші серед китоподібних (3,5-4 м). На грудобрюшной стороні тіла у горбача знаходяться складки-смуги (від 10 до 40), завдяки яким все сімейство китів, що має такі складки, отримало назву «смугастики». Середня довжина горбача - 12 м, довжина великих самців досягає 18 м. Маса тіла від 20 до 45 Т.У горбатого кита (горбача) грудні плавці (змінені передні лапи) довжиною 6 метрів. Він хороший акробат. Вистрибує з води на висоту триповерхового будинку, робить в повітрі сальто назад і шльопається на спину, піднімаючи фантастичний сніп бризг.Горбатие кити поширені в Баренцевому морі (до Нової Землі), в Японському і Охотському морях (до Камчатки), зустрічаються в Чукотському морі і Беринговому протоці, дуже рідко заходять в Балтійське море.
Під час годівлі горбач пливе на боці з розкритою пастью.Вода проціджують через «вус», а їжа (ракоподібні, дрібна риба) затримується на бахроме.Прі пірнанні кит йде в воду майже вертикально, «показуючи» хвост.Горбатий кит любить здійснювати стрибки над водою, плескати грудними і хвостовими плавниками, збиваючи водяну пиль.За жвавість і грайливу вдачу отримав у китобоїв прізвисько «веселий кит» .Промисел горбатих китів процвітав в XIX - початку XX ст. і настільки підірвав запаси горбача, що в 1937 році була введена на його міжнародна охорона. Видобуток китів відновилася в 1949 р і велася до 1954 р Сьогодні чисельність горбатих китів завдяки охороні помітно збільшилася і становить 12-14 тис. Особин. Внесений до Червоного списку МСОП-96 і Додаток I Конвенції СІТЕС.
Сірий кит.
Сірі кити збереглися тільки в Північній частині Тихого океану. У Північній Атлантиці вони були повністю вибиті до кінця XVIII ст. Існують два стада сірих китів. Американське стадо влітку переміщається від берегів Каліфорнії в води Чукотського і Берингової морів. Азіатське - зимує в водах Японії, а нагулюється влітку в Охотському море.Серие кити тримаються на мілководді по бухтах і лагунах. За кормом пірнають на глибину до 50 м. На відміну від інших вусатих китів, сірі кити зачерпують з дна разом з мулом донних рачків-амфіпод і проціджують їх через жорсткі пластини «вусів». При зануренні сірий кит майже вертикально йде вниз, тому на поверхні води завжди з`являються хвостові лопаті. Маса кита не перевищує 30 т, а довжина тіла - 15 м. Вигодовування дитинчати триває 6-7 місяців. Батьківський інстинкт розвинений дуже сильно: якщо дитинчаті загрожує небезпека, самка може атакувати навіть шлюпку з китобої.
Міжнародна китобійна комісія вирішує жителям Чукотки і Аляски видобуток китів в строго обмеженому колічестве.Серий кит внесений до Червоного списку МСОП-96 і Додаток I Конвенції СІТЕС.
Американське стадо сірих китів двічі за останні 100 років перебувало на межі ісчезновенія.В середині XIX в. чисельність китів в американському стаді досягала 30- 40 тис.В результаті інтенсивного промислу до кінця XIX в. кількість китів скоротилося до крітіческого.Промисел був припинений, але не запрещен.Получівшее «перепочинок» стадо початок відновлювати свою чисельність, а разом з цим відновилася і видобуток. У 30-х рр. XX ст. налічувалося лише кілька сотень сірих китів. Були вжиті термінові заходи з охорони стада, і до 1970 р прибережних водах Чукотки жило вже до 5 тис. Тварин, а в 1992 р - близько 20 тис.
Кашалот.
Кашалота дізнатися легко - по величезній «квадратної» голові, довжина якої становить майже 1/3 від довжини всього тіла. Населяє океани і навіть Середземне море, цей важковаговик прославився вражають уяву сутичками з гігантським глибоководними кальмарами.Кашалот - справжній велетень: маса тіла до 40 т, довжина - 20 м. Проте один удар його «хвостового плавника» здатний викинути цю тушу з води! Спереду в голові у кашалота є особливий мішок. Він містить до 2,5 т світлого, схожого на віск речовини - спермацет. Коли він пірнає, холодна вода, втягує його дихалом, омиває спермацетовий мішок, і його вміст твердне. В результаті голова стає щільніше і щодо важче решти тіла і тягне вниз, полегшуючи занурення. Щоб спливти, кашалот продуває дихало теплим повітрям з легких. Спермацет тане, як масло, щільність його стає менше, він тягне голову вгору. Швидкість занурення 8 км / год, підйому - 9 км / ч.На занурення до 1 км кашалот витрачає всього 15 хвилин в oбa кінця, нерідко кашалот пірнає на 3 км - туди, де повний морок, крижана вода і величезний тиск. Повітря йому зазвичай вистачає на годину з гаком, а абсолютний рекорд становив 2 години 15 хвилин! Коли кашалот стрімко виринає з глибини, шум від розлітаються бризок чути на 4 км навколо. Фонтан висотою до 5 м виривається теж з великим шумом. Він косою - спрямований вперед і трохи вліво. Перед новим зануренням кит 10 хвилин вичікує - йому треба віддихатися, наситити кров киснем. Самцеві довжиною 15 м, щоб запасти кисень на 50 хв, потрібно зробити півсотні глибоких вдихів.
У кашалота на нижній щелепі в середньому 50 гострих, як цвяхи, зубів, якими він без праці розриває гігантського кальмара 18-25 м завдовжки. Шрами, часто залишаються при цьому на тілі кита, говорять про титанічних підводних баталіях. Кашалоту потрібна в день тонна кальмарів, на яких він полює, пливучи зі швидкістю 3-4 км / год і просто розкриваючи пащу. Їсть він також восьминогів, скатів, дрібних акул.
Самки з дитинчатами тримаються в теплих водах групами по 30 особин. Молоді самці крутяться поруч, збираючись в парубоцькі компанії. Досвідчені звірі - це одинаки, які зустрічаються з самками тільки для розмноження. Важко поранених і хворих кашалотів підтримують на плаву всі члени групи: зібравшись навколо, вони по черзі підставляють йому спини, поки той не видужає або не помре. Під час нападу косаток самки шикуються навколо малюків кільцем, повернувши голови, і голосно клацають щелепами, щоб відлякати агресор
Кашалот народжується хвостом вперед - щоб не наковтатися води. Важить новонароджений близько тонни, довжина тіла -3,5 м! Китове молоко дуже калорійне - 50% жирності, тому малюк підростає швидко. За перший тиждень він подвоює свою вагу-адже він випиває 200 л молока щодня.
На території Росії кашалоти живуть в далекосхідних морях, тримаються косяками, що складаються з декількох самок і одного самця. «Пологовий будинок» у кашалотів розташований у південних Курильських островів. Звідти кити рухаються на північ, в Берингове море, де влітку з`являється багато кормов.Промисел кашалотів існував з давніх часів через їх м`яса і жиру, а крім того, в кишечнику кашалотів знаходили амбру. Це безформне м`яке речовина, що складається з високомолекулярних спиртів, високо цінується і використовується в парфумерній промисловості як один з кращих фіксаторів запаху. Найбільший шматок амбри, витягнутий з кашалота, важив 455 кг. Промисел кашалотів припинений в 1984 р, так як вони внесені до Додатку I Конвенції СІТЕС.
Кити - істоти розумні і, в загальному, мірние.Однако люди як мінімум 10ОО років полювали на них через м`ясо і жиру (ворвані) .В XVIII в. китобої щорічно добували по 600 тварин. Начебто небагато. Однак до кінця XIX в. з появою швидкісних суден і вибухають в тілі гарпунів почалося безжальне винищення цих мирних гігантів. З 1925 по 1975 р китобої щорічно вбивали в середньому по 40 тисяч китів, а в 1962 р було винищено рекордна кількість - 67 тисяч! У 1986 р китобійний промисел заборонили у всьому світі, але Японія і Норвегія до цієї угоди НЕ прісоедінілісь.После 1986 г.чісленность деяких китів (синій кит, горбань) почала відновлюватися.

Деякі з китів відносяться до числа найбільших у світі тварин. Біологи розрізняють два підряди китів - зубаті і вусаті. До зубатим належить близько 80 видів, а до вусатим тільки 10. Довжина тіла зубастих китів коливається між 1,3 і 20 м, а маса від 30 кг до 40 т. Довжина тіла вусатих китів коливається від 5 до 35 м, маса 4,5 -135 т. Передні кінцівки всіх китів перетворилися в грудні жорсткі плавники, а задні і таз зникли зовсім. Втім, в скелеті залишилися кілька кісточок від таза. У китів велика голова і вертикальний хвостовий плавник. Плавають вони у всіх океанах планети.

Випірнув на поверхню сірий кит робить видих, виштовхуючи вологе повітря в вигляді фонтану

У зубастих китів, як видно з назви, в роті збереглися зуби. Вони хижаки, полюють на головоногих молюсків і риб, а також пінгвінів і тюленів. Найвідоміший серед них - кашалот (Physeter catodon), з довжиною тіла до 20 м і масою до 40 т. Значно дрібніше кашалота грінда, або шароголовий дельфін (Globicephala melaena), з чорно-бурим забарвленням і довжиною тіла близько 8 м, і сірувато -белая белуха (довжина тіла до 6,5 м). Близька родичка гринди чорно-біла косатка (Orcinus orca) (довжина тіла до 8 м, маса 7т) - великий і хижий дельфін, про який серед моряків ходять зловісні легенди.

Сплив сірий кіт дуже схожий на скелястий острів

Найбільш відому групу зубастих китів складають дельфіни. Ці тварини відомі всім по дельфінаріям і телевізійних програм. Зазвичай мова йде при цьому про дельфіна афаліна (Tursiops truncatus), що досягає довжини 4 м і маси 350 кг. На кінець XX століття його чисельно оцінюється в 5 млн.

В роті у вусатих китів є цедільний апарат з вузьких вертикальних пластин зі щетиновидними бахромою. Ці пластини утворюють фільтр, в якому застрягають різні тварини. Вусаті кити відкривають рот, набирають води і закривають його знову. Воду вони потім видавлюють, а їжа залишається на пластинах.

Горбатий кит на поверхні нагадує спливла підводний човен

Найбільш відомі види вусатих китів карликовий гладкий (Caperea marginata), сірий, горбатий (Megaptera novaeangliae) і перш за все синій кит (Balaenoptera musculus). Карликовий гладкий кит (довжина тіла до 6,5 м, маса до 3,5 т) - найбільш поширений з вусатих китів. Його чисельність оцінюється в 300 тисяч тварин. Горбатий кит (довжина тіла 19 м, маса 45 т) - найцікавіший для спостереження. Це потужне тварина вистрибує іноді з води багато разів поспіль.

Синій кит - велика тварина з нині існуючих на Землі. Він досягає в довжину 35 м, а маса доходить до 130 т, що дорівнює масі 30 слонів, 150 автомобілів або 1600 осіб. Через сучасної техніки промислу синій кит знаходиться сьогодні на межі знищення. Його чисельність оцінюється тільки в 10 тисяч особин.

Финвал (В. physalus) в розмірах поступається синьому: його довжина всього 19,5-21 м. Це струнка тварина має досить високу швидкість ходу - 14-17 км / год, якщо його налякати, швидкість зросте до 25-30 км / ч , а в момент ривка навіть може перевищити 40 км / год. На жаль, чисельність финвала з кожним роком скорочується.

Білуха мешкає в арктичних морях

Сірий кит (Eschrichtius gibbosus)

величина Довжина тіла 12-15 м, маса 25-30 т
ознаки Великий вусатий кіт- загострена голова злегка стиснута з боков- забарвлення тіла сіро-бура з численними світлими пятнамі- тіло обростає безліччю вусоногих ракоподібних
живлення Придонні безхребетні, рачки, губки, черв`яки та інші дрібні тварини
розмноження Вагітність близько 1 року-1 детениш- маса новонародженого 700-1200 кг
Місця проживання Східне узбережжя Росії та західне узбережжя Північної Америки від Берингової моря (нагулює жир влітку) до Каліфорнійської затоки (народжує дитинчат) - регулярна щорічна міграція з півночі на південь і назад-чисельність оцінюється в 12 тисяч особин

Білуха (Delphinapterus leucas)

величина Довжина тіла 4-6,5 м, маса 500-1400 кг
ознаки Кіт середньої велічіни- кругла голова з опуклим чолом ("диня") - Спинний плавник отсутствует- забарвлення молодих тварин сіра, дорослих - чисто біла
живлення Риба, а також рачки, молюски та черві- корм шукає як на дні, так і в серединних шарах моря
розмноження Вагітність близько 1 року-1 детениш- маса при народженні близько 70 кг, довжина тіла близько 1,5 м- дитинчата народжуються в липні - серпні
Місця проживання Плаває недалеко від берега, особливо любить фіорди і лимани великих рек може іноді запливати в річки-поширена в арктичних морях Північного полушарія- загальна чисельність 15-20 тисяч тварин

кити

З усіх ссавців, що населяють Землю, найбільші - кити. Вони бувають зубаті і вусаті. До перших відносяться кашалоти, косатки, дельфіни, морські свині, белухі- у них є зуби, якими вони схоплюють жертву. Зубастих китів в морях СРСР налічується 23 види, а вусатих тільки 9. У вусатих китів замість зубів з обох сторін верхньої щелепи звисають по 300-400 трикутних рогових пластин. Це і є «вуса». Довжина таких пластин досягає деколи 4 м.

У одних видів вусатих китів черево поборознена численними поздовжніми складками - таких китів називають полосатікамі- у інших черево гладке - це гладкі кіти- у третіх - сірих китів - на горлі є 2-3 складки. Назву свою вони отримали через сірого забарвлення тіла. Всі кити швидко плавають і пірнають, формою тіла вони дуже схожі на риб, тільки лопаті хвостового плавника розташовані у них горизонтально, а не вертикально. Але до рибам їх віднести не можна: це морські звірі. Кити дихають легенями, у них постійна температура тіла, вони народжують живих дитинчат і вигодовують їх молоком.

Цілий рік самка виношує дитинча. Він народжується під поверхнею моря. Новонароджений з`являється на світ досить великим - всього в 2 3 рази менше матері, зрячим і рухливим. Він усюди слід за матір`ю, яка годує його молоком більше півроку. Молоко це наполовину складається з жиру-воно в 8-10 разів більш поживні, ніж молоко корови, тому кити і ростуть так швидко. М`яких губ у дитинчати немає, і молоко він не смокче. Дитинча тільки захоплює щільно кінчиком рота материнський сосок, а мати стискає на своєму череві особливі м`язи і впорскує молоко прямо йому в рот.

Відео: Жесть Чому кити викидаються на берег?



Фото 6 Кити

Груповий стрибок дресированих дельфінів в лагуні на Гавайських островах.

Зубаті кити. - Кашалоти. Довжина великих самців кашалотів досягає 20 м, самки в два рази менше. Живуть кашалоти невеликими стадами. Стадо самок зазвичай очолює самець. Такі стада зустрічаються в тропіках, але буває, що вони з`являються і біля берегів Камчатки.

Погано доведеться навіть великому судну, якщо кашалот вдарить по ньому головою! А вона величезна, важить тонн двадцять - майже стільки ж, скільки всі тулуб кита, формою ж нагадує причальну тумбу - тупа, немов підрублена спереду. Нижня щелепа витягнута і має приблизно 50 блискучих гострих зубів. Над верхньою щелепою кашалота розташовується величезна жирова подушка - спермацетовий мішок.

Фото 7 Кити

Кити: 1 - гренландський кіт- 2 - синій (блакитний) кіт- 3 - фінвал- 4 - сейвал- 5 - малий полосатік- 6 - сірий кіт: 7 - горбач- в - кашалот (самець) - 9 - кашалот (самка) .

У одного вбитого кашалота - вісімнадцятиметрового велетня - у шлунку виявили 400 кальмарів по 20-30 ем завдовжки. Іноді кашалоти нападають на дуже великих кальмарів, до 12 м завдовжки. Полюючи за кальмарами, кашалоти нерідко пірнають на велику глибину - до самого дна, де можуть жити лише глибоководні тварини. Відомий випадок, коли кашалот заплутався в підводному кабелі і обірвав його на глибині близько тисячі метрів.

Опускатися на такі глибини і на тривалий термін (до однієї години) йому дозволяє особливий пристрій тіла. У кашалота на кінці рила є тільки одна ніздря - ліва, а права закінчується великим підшкірним повітряним мішком. У ньому кашалот забирає на глибину додатковий запас повітря, використовуючи його для звукової сигналізації і як резерв кисню. Велика кількість кисню кашалот запасає також за допомогою що міститься в м`язах барвника гемоглобіну - так званого міоглобіну. Струм крові у пірнає кашалота перерозподіляється так, що киснем в першу чергу забезпечуються головний мозок і м`яз серця.

Косатки і дельфіни. Іноді в море можна зустріти стада порівняно великих зубастих китів, довжиною 5-7 м. У них високі спинні плавники і яскраво-білі плями над очима. Це морські хижаки - косатки. Вони нападають на тюленів, котиків, дельфінів, а іноді навіть на великого кита, відкривають йому рот і виривають звідти м`який жирний мову, намагаються втопити гіганта. Іноді кит, переслідуваний цими хижаками, в страху викидається на берег і тут гине найчастіше від перегріву, так як в його тілі розвивається дуже висока температура, яку повітря не може охолодити. Нападати на кашалота косатки бояться - занадто міцні його зуби та й сила не мала.

Зараз косаток почали містити в неволі у величезних морських басейнах - океанаріумі - в США, Канаді, Англії, Японії та інших країнах. Виявилося, що це швидко навчаються тварини, добре піддаються дресируванню. Виступ дресированих косаток показують широкому загалу. Найдрібніших китів - дельфінів - можна зустріти в Чорному морі. У Світовому океані їх налічують 50 видів.

Фото 8 Кити

Дельфіни: 1 - мала косатка- 2 - велика косатка- 3 - сірий дельфін- 4 - грінда- 5 - белуха- 6 - нарвав (єдиноріг) - 7 - морська свінья- 8 -дельфін-белобочка- 9 - афаліна.

Відео: Що буде якщо людина проковтнула КИТ

Більшість видів дельфінів мешкають в теплих водах, деякі в помірних і лише рідкісні - в холодних. У нас в арктичних морях живуть великі шестиметрові дельфіни без спинного плавця - білухи (білі дельфіни) і нарвали (з плямистої забарвленням), самці яких озброєні прямим кістковим бивнем довжиною до 2-3 м. У річках Південної Америки та Індії живуть прісноводні дельфіни - амазонська інія і сусук. Так як вони живуть в каламутних водах і добувають їжу, риючись в мулистому дні, їх зір розвинений слабо, а на довгому дзьобі є відчутні волоски. У дельфіна-білобочки, який живе у нас в Чорному морі, близько 200 гострих зубов- ними він утримує слизьку рибу.

Дельфіни - стадні тварини з обтічним і відмінно керованим тілом, стрімко плаваючі майже зі швидкістю пасажирських поїздів. Енергійні рухи викликають в їх тілі надлишок тепла, який вони віддають морській воді через плавники. У витягнуті з води дельфіна, якщо він б`ється, плавники гарячі.

Відео: Чи правда кити - суїцидники? - Научпок

Дельфіни чудово орієнтуються у воді за способом ехолокації: спочатку видають клацають звуки, а потім вловлюють відлуння цих звуків, відбите від навколишніх предметів. Вони видають різноманітні звуки за допомогою особливого звукосигнальні органу, який розташований в ніздрі і складається з мускулатури і трьох пар повітряних мішків. За допомогою цього ж органу дельфін може копіювати слова людини, як папуга. Слух дельфінів дуже тонкий: вони можуть чути ультразвуки частотою до 200 кГц, а людина чує звукові коливання не більше 20 кГц. Мозок у дельфінів дуже великий, за формою і кількістю звивин в корі великих півкуль нагадує мозок людини.

Нині дельфінів використовують як циркових і лабораторних тварин. Їх містять і вивчають у нас і за кордоном в спеціальних басейнах. Вчені досліджують шкіру швидкохідних дельфінів, щоб за її подобою створити обшивку швидкісних суден, намагаються створити такі ж портативні і стійкі до перешкод прилади - ехолокатори, якими володіють дельфіни (див. Ст. «Біологія - техніці»). Ці тварини легко піддаються дресируванню і навчаються різним трюкам. Можливо, що в недалекому майбутньому дельфіни будуть приручені. Вони будуть допомагати рибалкам знаходити косяки риби, заганяти її в мережі, служити для зв`язку і допомагати акванавтам при різних підводних роботах. Приручення дельфінів допоможе людині оволодіти багатствами моря.



Вусаті кити. Найбільше тварина в світі - Вусатий синій кит. Довжина цього полосатика досягає 33 м, а важить він до 150 т (стільки ж важать приблизно 25-30 африканських слонів). Уздовж черева у нього тягнуться поздовжні складки. Серце великого кита важить до півтонни, мова - до 3 т, а легкі здатні вміщати до 14 м3 повітря. Синій кит, рухаючись зі швидкістю 33-37 км / год, може розвивати потужність 500 л. с.

Харчуються сині кити дрібною рибою, молюсками, рачками. Щоб прогодуватися, такому гіганту потрібно виловити сотні кілограмів дрібних тварин. Тут-то і потрібні його «вуса». Знайшовши місце, де багато рачків, кит відкриває пащу і пливе вперед. Вода проціджують між пластинками, а рачки застряють в «вусах», як в ситі. Тоді він закриває рот і ковтає видобуток. З шлунку спійманого синього кита одного разу витягли півтори тонни немає великих рачків.

Відео: Шляхи еволюції - Сухопутні кити (Документальні фільми, передачі HD)

Розмножуватися ці кити починають вже в п`ятирічному віці. До 20 років зростання їх припиняється, хоча живуть вони до 50 років. Годуються сині кити в північних і південних холодних морях, а дитинчат народжують в теплих.

Набагато частіше в наших водах зустрічається фінвал, або сельдяной полосатик, - кит середньої довжини (18-20 м). Черево у нього біле, а «вуса» - блакитні. Як і синій кит, фінвал живе далеко від берегів, але, переслідуючи рибу, зрідка заходить навіть у гирла великих річок.

Зовсім близько від берегів живуть сірі кити. Вони відвідують прибережне мілководдя і риються мордою в рідкому мулі, виловлюючи придонних рачків-бокоплавов. Часто цілі стада сірих китів, особливо самки з дитинчатами, запливають в прісні або полупресние лагуни. Тут кити можуть не боятися своїх ворогів - косаток: сюди ці хижаки не заходять. Крім того, в прісній воді гинуть їх зовнішні паразити - китові воші.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже