Рід polytelis (розкішні папуги) гірський попугайpolytelis anthopeplus

Довжина папуги 40 см, хвоста близько 20 см. Гірські папуги мають чітко виражений статевий диморфізм в забарвленні. Оперення самця яскраво-желтое- спина оливково-жовта. Махові і стернові пера чорні. На крилі є поперечна червона смуга. Дзьоб червоний. Самка оливково-зелена, верхня сторона пір`я хвоста темно-зелена. Дзьоб світло-червоний. Молоді птахи по фарбуванню схожі на самку, але у віці 7 місяців в оперенні самців з`являються жовті пір`я і до 14-18 місяців вони повністю фарбуються.

Відео: Папуга - наперсточник

Поширений в двох роз`єднаних між собою ареалах в Австралії. Причому за своєю поведінкою обидва підвиду неоднакові. Східно-австралійська популяція уникає сусідства з людиною і тримається в степах з окремими кілками густих чагарників. Західно-австралійська популяція гірського папуги, навпаки, охоче заселяє культурний ландшафт і настільки збільшилася в числі, що завдає суттєвої шкоди полях пшениці. Харчується гірський папуга різними дрібними насінням, проте охоче поїдає різні дрібні плоди, гілки, а також дрібних комах. Гнізда влаштовує в дуплах дерев, здебільшого евкаліптів, на досить значній висоті. Іноді відстань від входу в дупло до гнізда цих птахів буває більше 2-3 м. Якщо немає дерев, гніздиться в нішах серед каменів або в порожнинах скель.

У клітці міститься досить часто, але мало підходить як кімнатна птах через частого і різкого кріка.Горние папуги краще відчувають себе в просторій вольєрі. Гірські папуги належать до невибагливим птахам і нормально переносять зниження температури повітря до 0 ° С за умови утримання у великій вольєрі. У невеликих приміщеннях вони нудні, малорухливі, швидко жиріють і не приступають до висновку потомства. Годувати гірських папуг слід всіма видами дрібних зернових кормів.



Вольєр для успішного розведення гірських папуг повинен мати в довжину не менше 3-4 м. Для виведення пташенят потрібні глибокі (1,5-2 м) ящики або дуплянкі- розмір дна 25x25 см. Льоток повинен бути діаметром 9 см. У кладці буває від 3 до 6 яєць, з яких через 21-23 дня виводяться пташенята. Вони залишають гніздо у віці 6-7 тижнів і перший час після вильоту бувають дуже полохливі. Статева зрілість молодняка наступає на третьому році життя.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже