Черношапочний або чорноголовий попугайpionites melanocephala

Поширений в Гайані, Бразилії, Південної Колумбії, Східному Еквадорі і на північному сході Перу. Розрізняють 2 підвиди цього папуги. Мешкає у вологих тропічних лісах, цураючись людських поселень. Харчується дикими плодами, насінням та горіхами, але іноді залітає і на кукурудзяні плантації. Великими зграями ці папуги збираються тільки на місцях рясної годівлі, а зазвичай тримаються парами або сімейними групами. Найбільшу активність вони виявляють на світанку і ближче до вечора. В цей час їх чути досить на великій відстані, так як голос у них дуже гучний і неприємний.

Забарвлення у черношапочний папуги дуже красива, що й робить його дуже привабливим для утримання в неволі. Голова, від чола до потилиці, пофарбована в чорний колір. Вуздечка і окологлазние кільця зелені. Лицьова частина голови, горло оранжево-жовті. Верх шиї від кордону спини до потилиці і вниз до грудей охоплений широким поясом оранжево-коричневого кольору, на якому бувають кілька синіх пір`я.



Спина, крила і верхня сторона хвоста зелені. Груди, черево кремово-білі з легким жовтуватим відтінком. Пір`я гомілки, навколо стегна і з боків - помаранчеві, як і внутрішня сторона хвоста. Дзьоб чорно-сірий, очі помаранчеві, лапи серие.Размер дорослих птахів 24-25 см. Молоді птахи відрізняються від дорослих блідо-жовтим кольором грудей і черева, світлим дзьобом, надклювье якого ближче до кореня більш темного кольору, і коричневими очима.

При утриманні молодих черношапочний папуг в клітинах поодинці, вони досить швидко стають ручними і можуть засвоїти кілька слів.Для розмноження використовують гніздовий будиночок розміром 30Х30Х50 см з вічком діаметром б см. Як гніздовий підстилки кладуть шар деревної кори 3 см. Самка відкладає близько 4 яєць , через 26 днів вилуплюються пташенята. Перші 10- 15 днів пташенят годує тільки самка, отримуючи корм від самця. Пізніше в вигодовуванні пташенят бере участь і самець. Молоді вилітають з гнізда у віці 63- 68 днів.



Контроль гнізда ускладнюється через підвищену агресивність птахів, тому контролювати хід гніздування можна тільки під час відсутності самкі.Корміть черношапочний папуг рекомендується насінням соняшнику, просом краще в віничках або розмоченим, кукурудзою (вареної, розмоченого або в качанах різної стиглості), фруктами, горобиною і іншими ягодами, морквою, апельсинами, виноградом, бананами і т. п. Яєчну суміш ці папуги не їдять навіть під час вигодовування пташенят. В якості білкової їжі їм пропонують сир з медом, провернути варене м`ясо і розмочений в молоці білий хліб. Дають їм також різні бур`яни, з яких птахи вибирають тільки насіння.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже