Австралійський королівський попугайalisterus scapularis

Свою назву цей папуга отримав за чудове фарбування оперення. Голова, шия, горло і нижня сторона тулуба яскраво-червоні. Спина і крила зелені. Смуга на шиї і Надхвістя темно-синя, на крилах біла. Пір`я хвоста зверху чорні, знизу темно-блакитні з червоними краями пір`я. Надклювье червоне з чорним кінчиком, подклювье чорне. Самка зеленая- живіт червоний, нижня частина спини і попереку блакитна із зеленим оздобленням. Горло і груди зелені з червонуватим відтінком. Дзьоб чорний.

Мешкає в південно-східній прибережній частині Австралії від Північного Квінсленда до Південної Вікторії. Населяє лесниеобласті з густим підліском. Зустрічається в великих національних парках. На великих фермах годується разом з домашньою птіцей.Гнездітся в дуплах дерев, в розвилках порожніх гілок і т. П. Здатність до розмноження зберігається до 30-річного возраста.Половозрелимі стають самки у віці 2 років, самці - 3.
Вид включає в себе 2 підвиду.
Alisterus scapularis minor
Alisterus scapularis scapularis

Королівський папуга - птах середніх розмірів. Довжина його 41- 43 см, хвоста 21 см. Забарвлення самця дуже помітна: голова, шия, груди і черево яскраво-червоні, спина, крила і хвіст насиченого зеленого кольору, дзьоб червоний, але його кінчик і нижня щелепа чорно-коричневі. Подхвостье червоне з темними плямами, Надхвістя з синім відтінком. Самка забарвлена скромніше. Зверху, включаючи голову і шию, в основному зелений колір. Нижня частина тулуба оранжево-червона, включаючи подхвостье.



Але червоний колір і пестрини значно блідіше, ніж у самця. Дзьоб темно-сірий. Молоді птахи по фарбуванню нагадують самку. Годування королівських папуг в неволі не представляє складності. Вони охоче їдять звичайні для папуг зернові корми: овес, просо, соняшник, пшеницю, кукурудзу і т. П., А також овочі, фрукти. Домогтися розмноження королівських папуг досить складно.

У домашніх зооуголках королівських папуг містять частіше, ніж інші види цієї групи. При утриманні у вольєрі, особливо розташованої на відкритому повітрі, вони досить часто розмножуються. При розведенні містять у вольєрі лише одну пару королівських папуг, так як вони дуже агрессівни.Однако підібрати пару досить важко, так як самець дуже перебірливий при виборі подруги. У зв`язку з цим потрібно мати кілька самок, що представляє певні складності. Розмір гніздового ящика або дуплянки повинен бути наступний: висота 150-200 см, дно 30X30, вічко 10-12 см. На зворотному боці стінки (нижче вічка) потрібно прибити дротяну сітку або дерев`яну драбинку, по якій пташенята можуть вибратися назовні, коли прийде пора покидати гніздо.

Відео: Австралійський королівський папуга / King Parrot

Як штучного гніздування для них бажано використовувати стовбур дерева довжиною 1-2 м (внутрішній діаметр близько 30 см і діаметр льотка не менше 10 см) Бажано поставити в вольєр до папугам кілька таких гніздівель, в усякому разі, не менше 2. На початку гніздового періоду можна спостерігати струмове поведінка самця. Воно виражається в прийнятті гордих поз перед самкою, при цьому піднімають пір`я на голові, звужуються зіниці. Птах кланяється, розправляє і складає крила, супроводжуючи все це різким стрекотливих криком.

Самка відкладає 4-5 білих яєць, самець її годує. На 22-23-й день насиджування вилуплюються пташенята і через 5-6 тижнів вилітають з гнізда. Молоді самки мають коричневе забарвлення рогівки очей, а у молодих самців на першому році життя з`являється світло-зелена смуга на верхній частині крил.



В період гніздування і вигодовування пташенят цим птахам необхідно додавати в корм яєчну суміш, подрібнені сухарі і печиво, насіння бур`янів, намочений і проклюнулися зерно, а також зерно в стадії молочно-воскової стиглості.

Відео: Szkar atka kr lewska (Alisterus scapularis) zasypia po k pieli



Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже