Мармуровий чирок

Відео: Деліка пер.Мраморний 5апр2012

Відноситься мармуровий чирок до сімейства качині, роду мармурові чирки. Утворює вид, який раніше в величезній кількості мешкав в Середземномор`ї. Але в даний час ареал проживання обмежується півднем Іспанії, північним заходом Африки, Ізраїлем. На схід від ця качка зустрічається в Месопотамії, Іраку, Ірані. Окремі популяції спостерігаються в Туреччині, Вірменії, Азербайджані, Західної Індії та Західному Китаї. У Росії даний вид мешкав в дельті Волги і біля Каспійського моря, але в кінці XX століття птиці зникли з даних районів.

Мармуровий чирок - самка і самець

Зовнішній вигляд

Довжина тіла становить 39-42 см. Вага варіюється в межах від 400 до 600 г. Зовні самці і самки майже не відрізняються. Хіба що у самців довгий дзьоб сірого кольору, а у самки він чорний. Оперення має піщано-коричневий колір і розбавлене брудно-білими плямами. На голові навколо очей є темні плями. Верхня частина голови темніше решті їй частини, причому у самок вона світліше, ніж у самців. У останніх верх голови прикрашають довгі пір`я, що утворюють чубок. У самок такої чубчик виражений дуже слабо. Хвіст клиновидний і закруглений на кінці. Лапи коричневі. Молоді птахи схожі на дорослих, але замість брудно-білих мають плями кремового кольору.

Самка пливе в супроводі каченят

розмноження



Гніздиться мармуровий чирок біля водойм, чиї береги покриті густою рослинністю. У місця гніздування птахи прилітають вже сформованими парами. Гнізда робляться в дуплах дерев, серед гілок в покинутих гніздах інших птахів або прямо на землі у високій траві поблизу води. Дно гнізда вистилається сухою травою і пухом. У кладці налічується від 7 до 12 яєць. Забарвлення у них палево-коричнева.

Насиджує яйця тільки самка. Інкубаційний період триває 24-27 днів. Що стосується селезнів, то вони ніякої участі в виведенні потомства не приймають. Після появи на світ каченята залишають гніздо і слідують за матір`ю до водоймища. Там вони годуються і ростуть. На 2-му місяці життя стають на крило і починають вести самостійне життя.

Мармуровий чирок пливе

Поведінка і харчування

Середовищем існування є водойми з густою рослинністю. Перевага віддається болотистій місцевості. Так на болотах Іраку в зимовий період збираються тисячі цих птахів. Вони тихі, плавають, піднявши догори хвіст. Пірнають добре і люблять сідати на дерева. Гніздяться в північних районах ареалу проживання, а взимку зміщуються на південь. У зимовий період живуть невеликими зграями. Харчуються на мілководді, віддаючи перевагу безхребетним. Линяють 2 рази в рік. У неволі поводяться нервово і капризно.

Мармуровий чирок в польоті

чисельність

Відео: 3 Травня 2014 року Кемь Карелія



Даний вид занесений до Червоної книги в зв`язку з неухильним скороченням чисельності. На сьогоднішній день загальна чисельність мармурових чирок оцінюється в 50 тис. Особин. Основною причиною зменшення популяції є знищення природного місця існування. В результаті господарської діяльності людини зникають невеликі водойми, заболочені низини, густа рослинність. Все це негативно позначається на умовах гніздування. Дана популяція охороняється законом про мігруючих птахів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже