Лебеді







Хто збереже байдужість при погляді на горду поставу, граціозні рухи і білосніжний наряд ковзає по воді лебедя? Лебедина шия вже багато століть є обов`язковою метафорою у бардів і менестрелів, що оспівують красу своїх коханих. Тим часом, якщо вовка годують ноги, то лебедя, безумовно, шия. Основним кормом пернатим красеня служать соковиті кореневища і стебла водних рослин, діставати які доводиться з дна. Пірнати за ними лебедю - птиці вельми солідною, до тринадцяти кілограмів вагою, - якось не личить, тому вся надія на довгу шию, за допомогою якої можна дотягуватися до ласощів, захованих в придонному мулі. Тому і годуються лебеді в основному на мілководдях глибиною менше метра. Плавають швидко, і наздогнати їх на весловому човні можна лише з великими труднощами. На землю за краще не виходити. Зимують ці красиві птахи в незамерзаючих прибережних водах Каспійського і Чорного морів численними і дружними зграями, в які об`єднуються птиці різного віку. Однак, прибувши по весні до місць гніздування, дорослі стають на рідкість незлагідними. Навіть на великому водоймі, де місця цілком могло б вистачити багатьом, пара лебедів не терпить родичів, а поблизу гнізда самець з жорстокістю накидається на будь-яку плаваючу птицю, чому життя місцевих качок, лисок і камишніца перетворюється на справжній кошмар. Лебеді відважно і уміло захищають свої гнізда від хижаків, причому самець може завдати крилом удар такої сили, що дитина, необережно наблизився до гнізда, ризикує отримати перелом руки.

Фото 1 Лебеді
Малий, або тундровий

Фото 2 Лебеді
Лебідь-кликун на гнізді
Фото 3 Лебеді
Гнідий і кладка Малого лебедя
Фото 4 Лебеді
Лебеді-кликуни (зграя на зимівлі)
Фото 5 Лебеді
Лебеді-шипуни
Фото 6 Лебеді
Лебідь-шипун і лебідь-кликун
Фото 7 Лебеді
Лебеді-шипуни
  • Тундровий лебідь виводить пташенят в суворих умовах північних тундр, де насиджувати кладку нерідко доводиться прямо серед снігу. Кликуни - мешканці глухих тайгових озер з сильно порізаними, густо зарослими чагарником, часто топки берегами. Шипуни воліють озера або дельти річок степової зони з характерними для цих водойм великими очеретяними чагарниками.
  • Гнізда кликуна завжди оточені водою, а розміри їх настільки великі, що інше гніздо можна прийняти за невеликий острівець - діаметр будівель доходить до 1,5 м, а над водою вони піднімаються на 30-40 см.
  • Кликуни серед всіх лебедів відрізняються найбільшою забіякуватістю і в неволі бувають сварливі і незлагідні. Шипуни, навпаки, швидко звикають до нових умов, добре адаптуються до постійної присутності безлічі птахів на водоймі і людей на його берегах. Саме шипунів ми і зустрічаємо на деяких міських ставках.
  • Найбільш широко поширених в Росії кликуна і шипуни легко розрізнити за формою шиї. Відомий всім лебединий вигин її у вигляді латинської букви S можна бачити насправді лише у шипуна, а шия кликуна у всіх положеннях завжди витягнута вперед або вгору. Тундровий лебідь - вдвічі зменшена копія кликуна, але з більш короткою шиєю.

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже