Сибірська гага

Сибірська гага - це північна морська качка. Відноситься вона до роду малі гаги. Гніздиться на узбережжі Північного Льодовитого океану. Це територія Євразії від півострова Ямал на схід і Аляска. Гнізда влаштовуються в тундрі недалеко від річок, що впадають в океан. У зимовий період птиці мігрують до берегів Кольського півострова, на Балтику, в Скандинавію, а на сході летять в прибережні райони Берингове моря.

Сибірська гага - зовнішній вигляд самця і самки

Зовнішній вигляд

Відео: Cloud Nine Rock Band

Довжина тіла досягає 43-46 см. Середня вага становить 860 м Максимальний доходить до 1 кг. Довжина крила дорівнює 21-23 см. Розмах крил доходить до 69-76 см. Хвіст довгий, крила вузькі і загострені. Самець в шлюбний період має білу голову з яскравим зеленим плямою на потилиці, над яким є чубчик. Є також дві блідо-зелені відмітини біля основи дзьоба. Навколо очей спостерігаються чорні плями. Навколо шиї тягнеться синьо-чорна смуга. Нижня частина тулуба темно-жовта. Хвіст коричневий. На крилах є сині плями, окантовані білим. У самок оперення темно-коричневе. Молоді птахи схожі на дорослих самок.

Самець і самка в воді

розмноження





У період розмноження сибірські гаги, об`єднавшись в пари, займають відособлені території і охороняють їх від інших представників виду. Гніздо робиться на землі в сухій траві. Вистилається сухими рослинами, мохом і пухом. У кладці налічується 6-10 яєць. Інкубаційний період триває 23-25 днів. Насиджує тільки самка. Самець спочатку знаходиться поруч з гніздом, а потім об`єднується з іншими самцями і відлітає на линьку. Виклювати пташенята обсихають і залишають гніздо, слідуючи за матір`ю до води. На крило вони стають в кінці 2-го місяця життя.

Відео: Запрошення на День Першокурсника СібГУТІ

Зграя самок і самців

Поведінка і харчування

Відео: Кліп! Гарний кліп про вовків flv new



У зимовий період представники виду живуть зграями, які налічують до кількох сотень птахів. Багато часу проводять в морі поблизу узбережжя. Харчування добувають на мілководді, де глибина не перевищує 4-5 метрів. При цьому сибірська гага або пірнає, або годується біля поверхні води. Складається раціон харчування в основному з тваринної їжі. Це рачки, молюски, равлики, вусоногі. Рослинна їжа становить незначний відсоток. З`їдаються водорості, молоді пагони, ягоди.

Сибірські гаги летять

Відео: 15, 11 18 00 Perm Public TV Live Round Table Talk

чисельність

Даний вид належить до вразливих. В кінці минулого століття птахів налічувалося близько півмільйона. А потім чисельність різко впала до 200 тис. Дорослих особин. Причину такого різкого зменшення чисельності бачать в розливах нафти і неконтрольованої полюванні. Багато сибірських гаг гине в рибальських мережах. В даний час існує план по збільшенню чисельності цих пернатих на території Аляски.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!
Cхоже