Руда качка: різновиди, породи

Відео: Качка породи індійський бігунок. програма "живий будинок"

Руда свистячі качка досить невеликий представник сімейства качиних з роду деревних качок. В основному ареал її обітанія- Центральна, Південна, Північна Америка, а також Африка та Індія. Зовні ці качки схожі з гусьми. Забарвлення дійсно відповідає назві цього виду. Качки мають яскраве, рудувато-коричневе оперення. Лише на крилах є невеликі смужки чорного кольору. Живуть руді качки групами, селяться поблизу водойм, на пошуки їжі відправляються переважно в нічний час доби. Ці птахи травоїдні, харчуються корінням, пагонами, водоростями.

Дійсно, руді качки в Москві живуть, хоча не є корінними її жителями. І взагалі воліють теплі краї північ. Останнім часом кількість цих качок зросла в столиці.

Свої гнізда огарі влаштовують в прихованих нішах, нерідко високо, до 10 метрів у висоту. В степах вони можуть використовувати в якості гнізд нори інших тварин, в міських умовах вони в основному селяться в побудованих для них будиночках, а також на горищах, в сараях.

Качка яскраво-рудого окрасу добре прижилася в Москві. Зараз в мегаполісі налічується близько 250 особин, хоча півстоліття тому їх було всього близько десятка. Ці руді качки мають назву огарь. В кінці 1940-х років в Московському зоопарку було 3 огаря, яким вирішили не підрізати крила. Давши потомство в 1950-х роках, вони вирішили не піддаватися інстинкту і залишилися зимувати в зоопарку. Зараз огарі добре адаптувалися до кліматичних умов Москви, до багатоповерхівок, хмарочосах, в загальному до життя в мегаполісі.

Птахи живуть на незамерзаючих водоймах, вибирають міські водойми, виводять пташенят. Взагалі огарь поширений на території Росії, але скоріше в південній її частині, в Краснодарському краї, в західній частині Амурської області, також на кордоні з Китаєм, Казахстаном, також в районі Камиш-Самарських озер. Найбільш же цей вид качок поширений в Центральній, Середньої Азії, в Монголії, Китаї, Іраку, Ірані, Афганістані, Туреччині. Є невелика кількість в Україні (АР Крим), а також в заповіднику Асканія-Нова.

Харчуються качки в основному рослинною їжею, але можуть вживати і тваринну їжу. На її пошуки відправляються в нічний час, так як вдень воліють відпочивати. Можуть ловити комах, ракоподібних, жаб, дрібну рибу. Були випадки, коли качки подібно воронам харчувалися відходами, падлом.

Цікаво, що руда качка і руда качка з білою головою може бути одним і тим же видом, а саме це огарь. Вони мають гарну яскраву оранжеве забарвлення, а голова світліша, ніж тулуб. Ці качки великі, з довгою шиєю, чорними крилами, коротким дзьобом і рідкісними помахами крил. Швидше більше схожі на гусей.

Руді качки відкладають по 1-2 яйця на добу, в загальному налічується близько 12-17 яєць. Поки самка висиджує, самець охороняє гніздо.

Можна зробити висновок, що руді качки досить поширені по планеті. Далеко не рідкість побачити їх в найближчій водоймі свого міста. Як і до всіх живих істот до них треба ставитися з повагою, по-людськи, жити в гармонії, одним словом.

Схоже