Огар

Серед водоплавних птахів великий інтерес викликає огарь або червона качка. Відноситься вона до сімейства качині і входить в рід галагази. Гніздиться птах в степових і пустельних районах Південно-Східної Європи і далі на схід через південні, центральні райони Азії до Монголії і західних районів Китаю. Окремі популяції є на північному заході Африки і в Ефіопії.

Даний вид мігруючий. У зимовий період пернаті зміщуються в Південну і Південно-Східну Азію. Що мешкають в Північній Африці качки летять на схід і розподіляються уздовж північного африканського узбережжя. З Ефіопії переміщаються в низинні райони. Живуть біля водойм з прісною і солонуватою водою на відкритій місцевості, уникаючи ділянок з щільною рослинністю. У період розмноження вибирають ділянки на великій відстані від води. Весь інший час, навпаки, живуть на території водних басейнів, затоплених боліт і лугів.

Огар - самка і самець

Відео: Качка огарь або червона качка (Tadorna ferruginea)

Зовнішній вигляд

Даний вид вважається великим. Довжина тіла дорівнює 58-70 см. Розмах крил доходить до 115-142 см. Вага становить 0,95-1,6 кг. Шия довга, дзьоб короткий, крила широкі і тупі. Дзьоб, ноги і райдужна очей чорного кольору. Оперення оранжево-коричневого кольору. Хвіст чорний. На крилах є білі плями, добре помітні під час польоту. У шлюбному вбранні у самця на шиї є чорна смуга. А у самки передня частина голови майже біла. В інші пори року колір оперення більш бляклий, самці при цьому втрачають чорну смугу на шиї. Молоді птахи за своїм зовнішнім виглядом схожі на дорослих самок, але з більш тьмяним оперенням.

Відео: Качки огарь в Москві

Самець з каченятами

розмноження

Відео: Парк Горького | Качка-огарь з каченятами

До місць гніздування огарь прибуває в березні-квітні місяці. Пари утворюються на все життя. Будівництвом гнізда займається самка. Робиться воно в ущелинах скель, дуплах дерев, покинутих норах тварин. Усередині гніздо вистилається пір`ям, пухом і травою. У кладці налічується від 6 до 12 яєць. У добу самка відкладає 1 або 2 яйця. Колір у яєць кремово-білий. У довжину вони складають 48-65 мм.

Насиджує тільки самка, а самець охороняє гніздо. Якщо до гнізда наближається тварина, то самка видає гучне шипіння, що нагадує зміїне. Воно відлякує потенційних хижаків. Самець в свою чергу здатний напасти на непроханого гостя. Інкубаційний період триває 4 тижні. Виклювати пташенята, обсохнув, залишають гніздо і слідують за матір`ю до найближчого водоймища. Про качат піклуються і самець, і самка. На крило молоді птахи стають в кінці 2-го місяця життя. Мігрувати з місць гніздування червоні качки починають у вересні. Статева зрілість настає у віці 2-х років.

Відео: ID782 / Астраханський заповідник / Птахи / Огар

Червоні качки годуються на поле

Поведінка і харчування

Огар або червона качка є нічним птахом. У денний час вона відпочиває. Всеїдна, а тому раціон харчування складається з трав, молодих пагонів, зерна, водних рослин, наземних і водних безхребетних, риб, жаб. Іноді з`їдаються харчові відходи і падаль. Здійснюється харчування як на суші, так і у воді на мілководді. Дорослі птахи линяють після періоду розмноження. Вони втрачають здатність літати на цілий місяць. Тому збираються на великих і відкритих водоймах, щоб убезпечити себе від хижаків.

Червоні качки летять

чисельність

Загальна чисельність червоних качок в світі оцінюється в межах від 170 до 220 тис. Дорослих особин. У буддистів огарь вважається священним птахом. Тому в Центральній і Східній Азії кількість цих пернатих перебуває на стабільному рівні і навіть зростає. А ось в Європі населення знижується за рахунок осушення заболоченої місцевості. У той же час даний вид вважається менш уразливим в порівнянні з іншими водоплавними птахами, так як добре пристосовується до нового середовища проживання.

Схоже